BiHVijesti

Evo ko je zatražio kupovinu automobila vrijednih više od 300 hiljada KM i kako je dovedeno u pitanje usvajanje budžeta zbog toga!?

Jučer je u domaćim medijima objavljena informacija kako “Parlament nabavlja tri službene limuzine za više od 300 hiljada KM”. Vijest je izazvala brojne reakcije, prvenstveno zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa i mjera štednje koje se poduzimaju na svim nivoima.


Ipak, kao što je i inače poznato, automobili se ne nabavljaju za potrebe Parlamenta BiH, već za kabinete svakog od izabranih zvaničnika koji bi trebali da svoje zahtjeve usklađuju sa potrebama.

Slobodna Bosna” iz pouzdanih izvora saznaje da je navedenih više od 300 hiljada KM potrošeno za potrebe kupovine automobila Borjane Krišto, Nebojše Radmanovića i Dušanke Majkić, kao i za izmjenu namještaja u kabinetu Dragana Čovića u iznosu od više od 20 hiljada KM.

Podsjećamo da je Predsjedništvo BiH krajem jula uputilo Parlamentarnoj skupštini prijedlog budžeta na usvajanje. U Parlamentarnoj skupštini je uloženo nekoliko amandmana prema kojima su kapitalni izdaci Parlamenta BiH umanjeni za 754.000 KM.

Zatim je na Domu naroda odbijen budžet zbog protivljenja zastupnika SNSD-a i HDZ-a, uz zahtjev da se ponište usvojeni amandmani, te da se vrati na ponovno odlučivanje. Glavni zagovornici odbijanja amandmana bili su upravo Krišto i Majkić, koji su očigledno iskoristili nervozu nastalu zbog neusvajanja budžeta i mogućnosti da dođe do neodržavanja izbora kako bi djelovali protiv vrlo korisnih amandmana, usmjerenih na uskraćivanje rastrošnosti, ali i pronalasku rješenja za migrantsku krizu.

I samim akterima donošenja budžeta bilo je jasno da će se navedeni novac Krišto, Radmanović i Majkić utrošiti za „lične potrebe“, iako to oni nikada nisu javno istaknuli. To se moglo zaključiti već i iz izjave Bakira Izetbegovića, koji je nakon sjednice Doma naroda rekao da njegov i Ured Denisa Zvizdića neće potrošiti niti jedne marke.

– Ako se realizuje, mogu garantovati da moj i Ured Denisa Zvizdića neće potrošiti niti jedne marke iz tih sredstava, niti ćemo nabavljati nove automobile, ulagati sredstva u obnovu ureda itd. – rekao je tada Izetbegović.


Slični članci

Close