SvijetVijesti

ERDOGAN IMA RAZLOG ZA SLAVLJE: Turska otkrila veliko nalazište plina, ovo će promijeniti sve…

Turska je pronašla značajne rezerve plina u Crnom moru, kazala su dva turska izvora, što je otkriće koje bi moglo pomoći zemlji da smanji svoju ovisnost o uvozu energije ukoliko se plin bude mogao komercijalno izvlačiti.

Predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je rekao da će u petak objaviti “dobre vijesti” koje će najaviti “novo razdoblje” za Tursku – što su komentari koji su povećali dionice u turskim energetskim firmama i podigli liru s rekordno niskog nivoa.

Nije dao nikakve detalje, ali izvori su rekli da misli na otkriće plina u Crnom moru. Jedan je izvor rekao da razmjere rezervi mogu potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

Turski brod “Fatih” djeluje od kraja jula u istražnom području poznatom kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale u zapadnom Crnom moru.

“U bunaru Tuna-1 postoji nalazište prirodnog plina. Očekivane rezerve iznose 800 milijardi kubnih metara, a zadovoljava oko 20 godina turskih potreba”, rekao je izvor.

Međutim, upozorio je da će trebati sedam do 10 godina za pokretanje proizvodnje, a troškove ulaganja procijenio je na između dvije i tri milijarde dolara.

(SB)

Slični članci

Close