BiHVijesti

Emotivna poruka Željka Komšića na vijest o smrti generala Divjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je povodom smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka telegram saučešća porodici preminulog i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Duboko me rastužila vijest o smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, kazao je Komšić.

Jedan od najvećih Bosanaca i Hercegovaca

“U vlastitom, ali i u našem kolektivnom sjećanju, general Divjak ostati će jedan od najvećih Bosanaca i Hercegovaca, i ljudi koji su u najtežim vremenima pokazali šta znači biti čovjek, i šta znači borba za dostojanstvo čovjeka. Njegovo veliko i plemenito djelo ostati će zapisano u modernoj historiji države Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić.

Istakao je kako su domovina, sloboda, pravda, istina, poštenje i humanost, kao vrijednosti za koje se zalagao general Divjak izgubile jednog od svojih najvećih zagovornika.

“Oni koji ostaju iza nas, u obavezi su da se poklone njegovom djelu i da ga izučavaju. Generale, hvala Vam na svemu što ste uradili za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Komšić.

Podsjećamo, u Sarajevu je u 84. godini preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena “Legije časti”.

Ko je bio Jovan Divjak

Jovan Divjak je bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnivač je i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“. Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Od 1966. godine živio i radio u Sarajevu. Sa suprugom Verom imao sinove Želimira i Vladimira.

Od 1994. godine vodio je Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ koje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. U julu 2001. godine mu je dodijeljen Orden Legije časti.

Slični članci

Close