VijestiBiH

DŽENAN ĐONLAGIĆ UPOZORAVA: “Bojim se da dolazimo u situaciju od prije desetak godina kada je usvojen Zakon o prebivalištu pa su kasnije rekli da…!”

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čime su se stekli uvjeti da stupi na snagu nakon što ga je nedavno usvojio Zastupnički dom.

Zakon je usvojen glasovima delegata iz HDZ-a, SNSD-a, te po jednog delegata HDZ-a 1990, NiP-a i Za nove generacije.

Protiv su bila četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda iz SDA, Stranke za BiH i DF-a, te delegat iz SDS-a.

Nisu prihvaćena dva amandmana koje su imala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, a tiču se pitanja sukoba interesa i pribavljanja podataka.

Ovim amandmanima željelo se, kako je obrazloženo, vratiti na prvobitni tekst izmjena Zakona o VSTV-u kakav je usaglašen sa Venecijanskom komisijom, ali je na samoj sjednici Vijeća ministara BiH promijenjen.

Radi se o tome da je sužen krug srodnika članova VSTV-a zbog čijeg bi se prijavljivanja na neku od pravosudnih funkcija smatralo da je član VSTV-a u sukobu interesa i morao bi biti izuzet od odlučivanja.

Zbog tih promjena “u posljednji tren” oštro su bili reagirali predstavnici međunarodne zajednice, a i uoči sjednice Doma naroda je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, uputio dopis u kojem je negodovao i naveo, između ostalog, da ovo zakonsko rješenje neće omogućiti VSTV-u efikasniju provjeru imovine sudija i tužilaca.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da u zakonu treba ostati definirano da se radi o srodnicima i po bočnoj i po tazbinskoj liniji, a ne pravilnikom to rješavati.

“Drugi amandman se tiče pribavljanja podataka. Ako želimo da VSTV efikasno pribavlja podatke, usvojit ćemo tekst kako je bilo prvobitno napisano. Nećemo dodavati tekst koji će razvodnjavati tu mogućnost i omogućavati drugim nivoima vlasti da prave probleme kod pribavljanja tih podataka. Kome smeta da i imovina nosilaca pravosudnih funkcija bude javna, transparentna. Zašto praviti ograde, uslovljavati entitetskim zakonima”, rekao je Džaferović tokom rasprave, uoči glasanja.

Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda, kritikovao je dopis predsjednika VSTV-a, kazavši da je frapiran onim što je pročitao.

“Piše da usvojeni tekst prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u sadrži intervencije na tekst koje nisu usaglašene sa VSTV-om. Pa ko je ovdje iznad koga”, rekao je Nović.

Delegat Dženan Đonlagić (DF) u raspravi je istakao da se ponavlja historija.

“Bojim se da dolazimo u situaciju od prije desetak godina kada je određena politička grupacija glasala za Zakon o prebivalištu i nakon proteka godina izlazili su u javnost s izjavama “nismo znali da će biti zloupotreba”. Dolazimo u istu situaciju da ćemo sigurno s nekim protokom vremena također doći u poziciju u kojoj ćemo isto reći, i da ćemo tek tada shvatiti da nismo napravili refrormsi iskorak u jednoj od najznačajinih reformi, a to je reforma pravosuđa”, dodao je Đonlagić.

On je također javno pozvao Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH, da se eksplicitno izjasni da li je predloženi tekst usklađen sa standardima Evropske unije ili nije, s obzirom da se, kako je kazao, desila blamaža u Zastupničkom domu kada su pojedini zastupnici umahali telefonima i govorili da imaju poruke iz Delegacije da se usvoji i ovakav zakon, koji je prethodno kritiziran, da se može reći da je postignut određeni napredak.

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine, odgovorio je na zamjerke delegata.

“Amandmani koji nisu prošli su amandmani Ministarstva pravde i žao mi je što nisu prošli, ali bez obzira na to, ne mijenja se bit. Imate najstrožiju definiciju sukoba interesa, srodnici po tazbini i bočnoj liniji su u sukobu interesa, to ćemo regulirati pravilnikom dalje”, rekao je Bunoza, prenosi Faktor.

Kazao je da ne vidi šta je sporno da se u pribavljanju dokumentacije u dodatnim provjerama sarađuje sa institucijama i da su zato naveli da će se poštivati svi propisi, a da će entiteti morati svakako mijenjati svoje osnovne zakone.

“Je li moguće da bude problema u praksi, jeste. Kao što je moguće da ih bude i da prođe vaš amandman”, dodao je Bunoza.

Ustvrdio je i da je zakon u cijelosti usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

“Ovo je jedan od najstrožijih zakona. Ako nešto pogriješimo, vrlo brzo ćemo ispraviti. Radne grupe već rade na novom zakonu”, kazao je Bunoza.

Povezano

Back to top button