BiHVijesti

DRAGO PILSEL ZA “SLOBODNU BOSNU”: “Na papi Franji je da odluči kada će se dogoditi smjena između Vinka Puljića i Tome Vukšića”

-Nadbiskup Kardinal Vinko Puljić navršava 75. godina i po zakonu se zahvaljuje Papi na službu. Sveta Stolica sada mora odrediti datum kada će na mjesto Vinka Puljića stupiti novi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, kazao je hrvatski teolog i novinar, Drago Pilsel, u razgovoru za “Slobodnu Bosnu”.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudiće papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija. Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa u to doba poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

“Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal “Nedjelja.ba”.

Drago Pilsel, hrvatski teolog i novinar, kazao je za “Slobodnu Bosnu” da je čin kardinala Puljića uobičajena praksa koja je regulirana crkvenim zakonom.

-Nadbiskup Kardinal Vinko Puljić navršava 75. godina i po zakonu se zahvaljuje Papi na službu. Sveta Stolica sada mora odrediti datum kada će na mjesto Vinka Puljića stupiti novi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, kazao je Drago Pilsel, naglašavajući da je to precizno regulirano crkvenim zakonom (Kanom 401 – § 1.), te da je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić (kao i svaki drugi (nad)biskup na svijetu) dužan predati Papi odreknuće od službe kada navrši 75. godina.

-Dakle, od današnjega dana na papi Franji je da odluči kada će se točno dogoditi smjena na čelu Vrhbosanske nadbiskupije između Vinka Puljića i nadbiskupa koadjutora Tome Vukšića. Nadbiskup koadjutor je onaj koji pomaže nekom (nad)biskupu, ali ima pravo nasljedstva. Podsjetimo, Vukšić je imenovan pomoćnim nadbiskupom koadjutorom nakon ostavke pomoćnog biskupa mons. Pere Sudara, ostavka koja do danas nije jasno obrazložena, a bila je prijevremena, kazao je Drago Pilsel.

Naš sagovornik napominje da ne zna kada će Papa odrediti smjenu na čelu vrhbosanske nadbiskupije, ali ima dojam da bi to moglo biti ubrzo.

-Znakovito je da je danas Papa dosadašnjeg administratora križevačke eparhije mons. Željka Stipića (grkokatolici) postavio za naslovog biskupa/vladiku i što je imenovan novi biskup u Subotici, mons Slavko Večerina. Ponekad se čeka dosta vremena za smjenu/imenovanje novog biskupa, kao što je bilo u Mostaru gdje će se smjena između novo imenovanog biskupa mons. Petra Palića (prethodno biskup u Hvaru) i odlažećeg mons. Ratka Perića dogoditi 13. septembra, ali ne vjerujem da će Papa ostaviti Vinka Puljića još duže da vodi vrhbosansku nadbiskupiju, smatra Pilsel.

Pilsel kaže da su promjene nužne i da različiti karakteri Vinka Puljića i Tome Vukšića govore da će se one jasno vidjeti. Doći će i do novih promjena u episkopatu u BiH. Moguće je da, kada preuzme vodstvo nadbiskupije, Tomo Vukšić u nekom trenutku dobije pomoćnog biskupa. Bit će izabran i novi vojni biskup (Tomo Vukšić je sada administrator vojne biskupije) a do godine Franjo Komarića ide u mirovinu (3. februara 2021. navršava 75 godina) pa će i u Banja luci doći do izbora novog biskupa. Nije nužno ali nije ni isključeno da Komaricu nasljedi sadašnji pomoćni bisku mons. fra Marko Semren koji trenutno nema nasljedno pravo, smatra Drago Pilsel.

Naš sagovornik pojašnjava i šta znači kada Vinko Puljić kaže da neće prestati djelovati, to jest da ostaje aktivan.

-To znači da će se kao umirovljeni nadbiskup staviti na raspolaganje novom vrhbosanskom nadbiskupu Tomu Vukšiću za one situacije, standardne u Crkvi, kao što je dodjela sakramenta krizme, predvođenja euharistijskih slavlja unutar teritorija vrhbosanske nadbiskupije ili na teritoriju drugih biskupija, u BiH ili izvan nje ako za to bude pozvan od drugih (nad)biskupa. Osim toga, sve do svog 80. rođendana, Vinko Puljić ostaje aktivan u kardinalskom zboru što znači, na primjer, da ako bi se dogodila potreba za izborom novoga rimskog biskupa – pape, Vinko Puljić bi mogao/trebao ući u konklavu i birati novog Papu. To pravo svaki kardinal gubi kada navrši 80 godina, pojasnio je Pilsel.

(SB)

Slični članci

Close