BiHVijesti

DRAGAN ČOVIĆ UPUTIO DRAMATIČNO PISMO INZKU, SATTLERU I AMBASADAMA KVINTE: Lider HDZ-a BiH teško optužuje Izetbegovića i SDA…

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o gradu Mostaru, kojima su predviđene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH, piše “Večernji list BiH”.


nformirajući ih o ovom procesu, Čović upozorava da, osim formalne inicijacije pregovora, još nema pomaka na planu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda. Osim toga, navodi Čović u pismu ambasadorima, izbori za grad Mostar izdvojeni su izvan redovnog ciklusa, što ponovno šalje pogrešnu sliku i otvara dodatni prostor za manipulacije izborima u tom gradu.

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice, a to su HDZ i SDA, obavezale su se na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, u skladu sa Sporazumom, treba završiti do kraja ove godine.

– Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, jest da SDA i njegovo rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupnje vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze – ističe Čović u pismu upućenom voditelju misije Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te ambasadorima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OESS-a Ericu Nelsonu, Matthewu Fieldu i Kathleen Kavalec. Bosna i Hercegovina je, podsjeća prvi čovjek HDZ-a i HNS-a, postkonfliktno i duboko podijeljeno društvo te tvrdi da je zbog toga organizirana kao konsocijacijska demokratija.

– Ustavni sud BiH u svojoj odluci o legitimnom predstavljanju nije mogao zanemariti tu činjenicu, ali se ona svjesno zanemaruje u javnom diskursu i time dezavuira i dijeli javnost. Konsocijacija ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava. Onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima. Dakle, imamo sustav koji je postavljen s vrlo jasnom svrhom i ciljevima. Naravno, takav sustav, kao i svaki drugi, podrazumijeva dobru volju, spremnost na dogovor i predanost njihovu poštivanju, što već dulje vrijeme nedostaje. U tom smislu, izmjene koje smo dogovorili sa SDA, a kojima se, očito, pristupilo neiskreno, nisu nas trebale podijeliti, već ujediniti i pokazati da smo dorasli demokratskim standardima te da smo skloni kompromisu i konsenzusu – napisao je Čović u pismu ambasadorima.

– Nakon određenog proteka vremena, nažalost, došli smo u situaciju da smo više podijeljeno društvo nego prije četiri mjeseca, a sve to zbog izbjegavanja provedbe dogovora i sporazuma. U međuvremenu, vrijeme i dalje neumoljivo teče, a s njime i rokovi – navodi Čović.

– Dakle, u proteklom razdoblju nismo evidentirali ni jedan kvalitativan iskorak partnera u odnosu na stajališta prije potpisivanja. Naprotiv, na djelu je otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava. Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u BiH, ne možemo i nećemo tolerirati takav odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Daytonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti BiH i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od lipnja 2020. godine – zaključuje Dragan Čović u pismu koje je uputio stranim diplomatima koji su na određeni način i jamci provedbe potpisanog sporazuma u Mostaru.


Slični članci

Close