RegijaVijesti

DONOSIMO POPIS IMOVINE BiH U HRVATSKOJ OKO ČIJEG POVRATA SE PREDSJEDNIŠTVO BiH ODMAH SLOŽILO: Radi se o 285 odmarališta, Šipadove i Agrokomercove robne kuće, Luka Šibenik…

“Osim brojnih radničkih odmarališta tu je i druga imovina – Luka Šibenik bila je Šipad Exporta (iz Sarajeva) i najvredniji je objekt u Hrvatskoj. Znamo da se radi o imovini BiH vrijednoj nekoliko milijardi KM. Naprimjer YUNAF (Jugoslovenski naftovod) su gradili BiH, Hrvatska i Srbija, pa je tu ono famozno prvo punjenje. Ta se nafta trošila u ratu. Kasnije je YUNAF postao JANAF

Članovi predsjedništva BiH usuglasili se i najavili tužbu Hrvatskoj. Odlučili su sukladno Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ provesti aktivnosti za zaštitu i povrat imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj.

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović objavili su to u izjavi nakon prve sjednice. Zadužili su Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda u kojoj će ga informirati da Hrvatska krši sporazum o sukcesiji. Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da im dostavi izvještaj o poduzetim aktivnostima “kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj”.

Najavili su i da će Milorad Dodik uputiti pismo Kolindi Grabar-Kitarovići Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da se taj sporazum mora primjenjivati sukladno međunarodnom pravu. Koja je to imovina o kojoj su se tri člana predsjedništva vrlo brzo dogovorili?

Neke procjene govore da se radi o 285 odmarališta na hrvatskoj obali koji su u BiH vlasništvu, Šipadove i Agrokomercove robne kuće, ali i stanovi u vlasništvu kompanija iz BiH, tu spada i Luka Šibenik, te udio u današnjem JANAF-u.

Podaca, 070717.
Hotel Morenia koji se nalazi na predjelu Kapec kod mjesta Podaca na Makarskom primorju u opcini Gradac. Devastirani hotel cija je obnova najavljena u vlasnistvu je rusa Nikolaia Cumaka.
Na fotografiji : Hotel Morenia.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Devastirani Hotel Morenia u Gradcu

Još u svibnju 2018. nakon usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske u bosanskohercegovačkim medijima pisalo se da će, kako su se neki bojali, Hrvatska sada moći imovinu pravnih osoba BiH davati na upravljanje trećoj strani na koncesiju i do 30 godina. “To znači da bi i sva BH radnička odmarališta na jadranskoj obali vrlo brzo mogla biti ‘legalno’ oduzeta od njihovih vlasnika”, pisalo je Oslobođenje. Neki bosanskohercegovački stručnjaci tvrdili su da samo pet nekretnina u Gradcu vrijednu 3.800.563 eura, a u tom gradiću ih imaju 20.

Načelnik Gradca u razgovoru za Stoposto.hr rekao je kako stvari nisu baš tako jednostavne zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa upravo u BiH. “Nije da mi to nismo htjeli vratiti, ali vi imate negdje i po pet tvrtki koje tvrde da je to njihovo, s ispečatiranim odlukama različitih kantonalnih sudova”, kazao je načelnik Matko Burić.

U toj su općini obnovili hotel Morenia, a stara odmarališta godinama su mrtvi kapital. Promjenom zakona pokrenuta je njihova obnova i stavljanje u ponovnu funkciju, barem je takav plan. Raspisani su natječaji, a Gradac ima odličnu suradnju s ministrom Goranom Marićem. Objekti će se dati u zakup na 30 godina, a država će jamčiti investitorima obeštećenje ako se objekti vrate sudskim putem.

“Najvažnije je mi ne diramo u imovinsko pravne osnove, niti tvrdimo da je to imovina Republike Hrvatske i Općine Gradac. Ukoliko bi mi krenuli u proces dokazivanja i određivanja vlasnika, izgubili bi još 10-15 godina, a općina – zbog svih problema o kojima smo govorili, od depopulacije nadalje – nema više vremena čekati”, rekao je Burić u razgovoru za 100posto.

Sibenik, 180118.
Luka Sibenik,prostor za iskrcaj tereta bez brodova
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Niksa Stipanicev / CROPIX

Luka Šibenik

“Osim brojnih radničkih odmarališta tu je i druga imovina – Luka Šibenik bila je Šipad Exporta (iz Sarajeva) i najvredniji je objekt u Hrvatskoj. Znamo da se radi o imovini BiH vrijednoj nekoliko milijardi KM. Naprimjer YUNAF (Jugoslovenski naftovod) su gradili BiH, Hrvatska i Srbija, pa je tu ono famozno prvo punjenje. Ta se nafta trošila u ratu. Kasnije je YUNAF postao JANAF (Jadranski naftovod), a BiH i kompanija Energoinvest su tako izbačeni”, izjavio je Amer Jerlagić predsjednik Stranke za BiH na TV N1. Procjene su da je vrijednost Šibenske luke između 750 miliona do 1,5 milijardi eura.

Među brojnim hotelskim objektima u vlasništvu BiH nalaze se i Hotel Belvedere i Vrtovi sunca u Dubrovniku (UTP Dubrovnik) ili recimo vila u Opatiji koju koristi Fikret Abdić.

Prilikom posjeta Andreja Plenkovića Sarajevu početkom srpnja 2017. po prvi put su se vodili otvoreni razgovori o sukcesijskoj masi Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj. Dnevnik.ba tada je pisao da je Plenkovićeve sugovornike iznenadila njegova upućenost u status BiH pasivnog podbilansa u Hrvatskoj i spremnost traganja za rješenjima.

“Svjestan činjenice da je kriminalno-koruptivnim kanalima nestala i otuđena nemala bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj, ali i spremnost tamošnjih vlasti da i preostali dio te imovine pretvore u vlasništvo Hrvatske, ili pak njoj podobnih pravnih partnera (u svakom slučaju ne u korist izvornog vlasnika Bosne i Hercegovine), Plenković je finale ovog razgovora prolongirao za neka druga vremena”, pisao je Dnevnik.ba.

Vrtovi sunca kraj Dubrovnika

(SB)

Slični članci

Close