BiHVijesti

ĐONLAGIĆ OHLADIO DODIKA I ČOVIĆA: “Očekujem da zastupnici SNSD-a i HDZ-a ovoga puta neće zloupotrijebiti članstvo u Ustavnopravnoj komisiji kako bi zaustavljali…”

Prijedlog potpuno novog Zakona o javnim nabavkama u BiH ponovo je u proceduri u državnom Parlamentu.

Kako je pojasnio Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je uputila Prijedlog u parlamentarnu proceduru, radi se o zakonskom rješenju koje je usklađeno s ključnim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

Ističe kako se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci, poput sukoba interesa ili manipulisanja različitim procedurama, kao što je posebno svjesna i planirana zloupotreba sistema žalbenih postupaka.

– Ovo je zakon koji uvodi i antikorupcijske odredbe i potpunu transparentnost ciklusa javnih nabavki. Isto tako, radi se o zakonu kojim, ako budu usvojen u Parlamentu BiH, ispunjavamo kao država još jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja EK o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU – navodi Đonlagić.

Povećana transparentnost i institucionalni alati koji će dovesti do mnogo snažnije borbe protiv korupcije su primarni ciljevi ovog prijedloga zakona. Transparentnost garantira fer, jednake i nediskriminatorne procedure, dodaje Đonlagić tvrdeći da se ovim zakonom ide u daljnju harmonizaciju s EU direktivama koje se odnose na javne nabavke, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja EU.

– U ovome tekstu zakona uvažena su ranije dostavljena mišljenja relevantnih državnih institucija, i to Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine, Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, kao i onoga što propagira međunarodni pokret ‘Transparency International Bosna i Hercegovina’.

Podrška ovome Zakonu, između ostalog, daje i šansu našoj državi da u 2021. godini formalno dobije status kandidata za članstvo u EU.

Očekujem da zastupnici SNSD-a i HDZ-a ovoga puta neće zloupotrijebiti članstvo u Ustavnopravnoj komisiji kako bi zaustavljali zakonodavni postupak i dati priliku svim klubovima i zastupnicima da diskutuju o samom sadržaju Zakona na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – ističe Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(SB)

Slični članci

Close