BiHVijesti

DONESENA KONAČNA ODLUKA: Evo kako će se organizirati nastava u Kantonu Sarajevo sa početkom nove školske godine

Donesena je konačna odluka o pohađanju nastave u Kantonu Sarajevu. Naime, u septembru u školske klupe i u Kantonu Sarajevo vraćaju se učenici od prvog do petog razreda, koji će biti podijeljeni u dvije grupe, jedna će ići prvu sedmicu u školu, a onda online, a drugu u školu ide druga grupa.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo je isplaniralo kako će izgledati prve dvije sedmice.

Učenici viših razreda osnovih škola nastavu će pohađati online.

Nastavu će u školama pohađati skupine od po 15 učenika, a školski sat trajat će 30 minuta.

Za srednje škole nastava je online i ta odluka će biti na snazi samo prve dvije sedmice.

Učenici prvog razreda srednjih škola će u klupama biti samo prvi dan nove školske godine, a preostale dane u ove dvije isplanirane sedmice će nastavu pohađati online. Glavni razlog zbog kojeg je odlučeno da veliki broj učenika nastavu prati online je javni prevoz, jer kako se navodi to je potencijalno mjesto gdje s učenici mogu zaraziti i prenijeti virus.

Roditelji učenika koji imaju hronična oboljenja ili u porodici imaju nekoga sa hroničnim oboljenjima, ali i svi drugi koji ne žele djecu da šalju u školu imat će opcija da se opredijele za online nastavni model. To pravo ostvarit će roditelji koji mailom ili poštom obavijeste školu o svojoj odluci. Isto pravo imat će i roditelji učenika s poteškoćama.

Djeca koja budu pohađala nastavu u školi će nositi maske, ali ne i za vrijeme odvijanja časova dok sjede u klupama. Kada se kreću prema tabli, ili kada su na hodniku, onda će morati nositi maske. Učitelji i učiteljice će sve vrijeme imati masku.

Mali odmor će trajati pet minuta, a velikog odmora neće biti. Procjena je da se učenici koji budu u školi neće zadržavati duže od 4 sata.

Roditelji će biti obavezni da djeci mjere temperaturu, a i nastavno osoblje će moći po procjeni mjeriti temperaturu učenicima.

Ukoliko se ovaj model pokaže uspješnim onda će se nakon dvije sedmice i učenici 5. razreda osnovne škole te prvog srednje uključiti u model pohađanja nastave u školi i tako dalje. Za ovaj model su se odlučili nakon konsultacija sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Kriznim štabom.

(SB)

Slični članci

Close