BiHVijesti

DODIKOVO PONIŽENJE U ZAGREBU: Domaćin ga neće tretirati kao člana Predsjedništva BiH

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika, prenosi HINA.


S Dodikom će kasnije u srijedu razgovarati predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Dva glavna cilja su nam stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, rekao je izvor s Pantovčaka za HINU.

-Sugovornici su nam svi o kojima ovisi dogovor, a “Dodik nekoga predstavlja” , dodao je izvor.

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio kako će se on dan kasnije u Zagrebu odvojeno sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s premijerom Andrejem Plenkovićem, Šefik Džaferović, koji je ujedno i predsjedavajući Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u BiH, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

“Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”, napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Željko Komšić, istaknuvši kako je posebno problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

HINA piše da je Dodik u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. sepetmbar kao novoutemeljeni praznik pod nazivom “Dan srpskog jedinstva”, izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći.

“Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država”, kazao je tom prigodom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

“Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili”
, izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

Slični članci

Close