VijestiBiH

DODIKOVO MRTVOROĐENČE: Otkrivamo šta sadrži “sporazum o mirnom razdruživanju”

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, dokument o “mirnom razdruživanju” neće razmatrati niti jedan zvanični organ vlasti Federacije BiH.

Dokument o mirnom razdruživanju imat će naziv “Sporazum o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”, piše banjalička ATV. Početkom naredne sedmice materijal će biti dostupan narodnim poslanicima RS-a, a kako nezvanično saznaje ova prorežimska banjalučka televizija, krajem sedmice biće održana i posebna sjednica Narodne skupštine.

“Mi smo to veoma studiozno uradili. To je na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma jer Dejtonski sporazum predviđa da je Republika Srpska strana kao što je i Federacija. Tu se neće uključivati zajednički nivo. On nema ništa sa tim, izveden je iz dva entiteta. A sve što se dešava u BiH upravo želi da favorizuje tu priču o zajedničkim, odnosno centralnim, kako to muslimani vole da kažu, organima“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dokument, kako javlja ATV, predviđa formiranje dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će funkcionisati u skladu sa sporazumom. Dokument će biti upućen i u Parlament drugog entiteta – Federaciju BiH.

“On upravo obuhvata probleme i protivpravne radnje sa kojima se Republika Srpska suočava od dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma pa do danas. I vrlo je jasno da ove radnje i pokušaji neće stati i krajnji cilj upravo jeste ukidanje Republike Srpske. I stvaranje unitarne BiH”, izjavio je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Oni koji su radili na izradi Sporazuma za ATV neformalno kažu da će narodnim poslanicima biti upućena informacija o tome kako je godinama narušavan Dejtonski sporazum. Kažu i da se ne radi o secesiji, te da su razdruživanje odavno započeli u FBiH. U RS-u, piše ATV, nemaju velika očekivanja od političkog Sarajeva.

“Ono što se nalazi u sporazumu, a što je najvažnije je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. I to je ono što treba isticati. Mi nismo tražili ništa što je izvan toga. Republika Srpska je strana potpisnica tog sporazuma. Znači, ako ste mogli da ga zaključite kao strana možete da ponudite i ovakav sporazum. Vidjećemo kako će na to reagovati političko Sarajevo. Međutim, ta politika iz Sarajeva do sada nije pokazala razumijevanje ni za šta, tako da ne treba imati velika očekivanja“, istakao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.

Dokument je reakcija na stalne napade međunarodne zajednice ali i političkog Sarajeva, kažu zvaničnici Republike Srpske za ATV, te poručuju i da se radi o mirnom rješavanju problema i zaštiti interesa Republike Srpske.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, dokument o “mirnom razdruživanju” neće razmatrati niti jedan zvanični organ vlasti Federacije BiH.

Povezano

Back to top button