BiHVijesti

DODIKOVA SE ITEKAKO PIKA U BIJELOJ KUĆI, ALI ONOJ U LAKTAŠIMA: Govorio je o Palmeru, RS-u i Kosovu

“Za Palmera, RS i Kosovo su neuporedivi, dok su za mene uporedivi”, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer rekao je u Sarajevu da su RS i Kosovo za Sjedinjene Američke Države neuporedivi slučajevi”, prenio je Dodik i dodao da je on Palmeru rekao da su – uporedivi, prenose agencije.

Dodik je novinarima u Beogradu, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je o statusu RS-a i Kosovu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posjete Sarajevu u srijedu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD-a da su to neuporedivi slučajevi.

“Јa sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava”, rekao je Dodik. Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredjeljenje Srba u RS-u i Albanaca na Kosovu, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

“To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primjenjuju dvije prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu”, rekao je Dodik.

Dodaje da nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.

(SB)

Slični članci

Close