BiHVijesti

DODIKOV SAVJETNIK NAJAVLJUJE REALIZACIJU OPASNOG PLANA: „Zašto bi Bošnjaci u BiH u vezi s ovim pitanjem imali razloga za frustraciju ili strah ako to nije slučaj s Hrvatima!?”

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je da ne iznenađuje što je najnovija izjava Milorada Dodika o dvojnom državljanstvu za građane Republike Srpske i Srbije naišla na odobravanje, ali i osporavanje kako iz sarajevskih političkih krugova, tako i od takozvanih tradicionalnih Srbijanaca – starosjedilaca.

“Postavlja se pitanje ima li bilo kakvog razlog za osporavanje ovog legalnog i legitimnog građanskog izbora i da li je strah od dvojnog srpskog državljanstva realno utemeljen ili je iracionalan”, rekao je Kalinić kazavši da povećanje broja dvojnih državljana u BiH ni na kakav način ne ugrožava ustavna prava druga dva konstitutivna naroda niti je to neka zakulisana igra kojom se ugrožava dejtonska BiH.

Kalinić je naglasio da ne vidi zašto bi Bošnjaci u BiH u vezi s ovim pitanjem imali razloga za frustraciju ili strah ako to nije slučaj s Hrvatima iz BiH koji široko konzumiraju to pravo, s Vojvođanima kojima se toleriše pravo na mađarsko državljanstvo ili ako Albanci s Kosova i Metohije bez ograničenja uzimaju državljanstvo Albanije.

Naprotiv, kazao je Kalinić, prihvatanje realnosti da će ubuduće sve više građana Republike Srpske tražiti i državljanstvo Srbije može i u političkom i u psihološkom pogledu samo još više relaksirati, pa i unaprijediti ukupne odnose Srbije i BiH.

“Svjedoci smo da je danas i na bazi Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama na djelu integrisanje kulturnog naslijeđa Srbije i Srpske kroz zajedničke udžbenike, srpski jezik, ćirilično pismo, njegovanje tradicije… Sve ovo bi, da je sreće, i kod druga dva naroda u BiH trebalo da izazove empatiju, a ne da se u glavama pojedinaca iz njihovih političkih elita stvaraju nove teorije zavjere protiv BiH i njene budućnosti”, istaknuo je Kalinić, dodavši da je to odlika centripetalne, nikada ugašene, unitarne bošnjačke politike.

On je ocijenio da postoje i drugi nesumnjivi socijalni i ekonomski benefiti koje proizvodi dvojno državljanstvo te da je ovu sferu potrebno mnogo bolje i jasnije pravno urediti u obje zemlje.

“Onda kada broj odobrenih dvojnih državljanstava postane respektabilan, vrijedilo bi pokrenuti i razgovor i povući praktične poteze da se i u parlamentu Srbije, slično kao i u Hrvatskoj, ustanovi poslanička kvota za delegate iz srpske dijaspore, a prije svega iz Republike Srpske. To bi dalo novu dimenziju odnosima Srpske i Srbije, ali bi bilo ljekovito i za stabilizaciju odnosa BiH i Srbije u cjelini”, naglasio je Kalinić.

On smatra da bi se broj zahtjeva za dvojno državljanstvo u narednom vremenu sigurno povećao ako bi se uvele jednostavnije efikasnije i manje skupe procedure od ovih sadašnjih.

“Neki od nas, kao ispisnici Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, pokušavali smo ovo pitanje i ranijih godina vratiti u životnu praksu, ali nismo bili zadovoljni rezultatom iz raznih razloga, što pokazuje i podatak da je sada na ‘čekanju’ oko 50.000 zahtjeva iz Republike Srpske za srpsko državljanstvo”, naveo je Kalinić.

(SB)

Slični članci

Close