BiHVijesti

DODIK VUČE ZA NOS SKUPŠTINU RS: Samo je SNSD u cijeloj RS koristio donacije “nepoželjne” američke fondacije NDI!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak da sadašnja američka administracija pokušava preuzeti nadzor nad provedbom izbora u BiH i tako na vlast dovesti stranke i političare koji odgovaraju Washingtonu.

Dodik je objasnio jučer za govornicom Skupštine Republike Srpske zašto je glasao protiv memoranduma CIK BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) o nagledanju lokalnih izbora u BiH.

– Agencija koja bi nadgledala izbore je američka i finansira je NDI, odnosno Demokratska stranka u Americi koja djeluje na međunarodnom planu u skladu s američkim interesima, rekao je Milorad Dodik.

On je rekao da bi prihvatanjem memoranduma bio izgubljen suverenitet i nezavisnost izbornog procesa u BiH, da otvara vrata da se izaberu njihovi politički favoriti u BiH, te da bi IFES favorizirao bošnjačku stranu.

Dodik je dodao da se radi o organizaciji koja pripada Sorošu “koja se izvještila načinima kontrole izbornog procesa”.

Kao jedan od dugogodišnjih korisnika obilnih donacija NDI-a, Dodik bi barem toliko trebao znati da fondacija Georga Sorosa i NDI nemaju nikakve međusubne veze, osim što se zalažu za iste ciljeve – za otvoreno, demokratsko društvo i jačanje civilnog sektora.

Nacionalni demokratski institut (NDI) nevladina je organizacija koja je neprikriveno i obilato podržavala dvije stranke u BiH – SDP u Federaciji BiH i SNSD u Republici Srpskoj.

Pred svake izbore tokom nekoliko izbornih ciklusa NDI je finansirao različite trening programe za aktiviste SDP-a i SNSD-a, a primjerice, na ove treninge 2010. godine NDI je potrošio skoro puni million dolara!

No, nakon što je Dodikov SNSD napravio radikalan zaokret udesno, i počeo otvoreno koketirati s radikalnim, profašističkim strankama Evrope, Dodikov SNSD je skinut s američke finansijske cucle.

Ne samo Nacionalni demokratski institut, nego i Međunarodni republikanski institut (IRI) te Agencija za razvoj (USAID) prekinule su sve odnose s Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om, koji je upravo u to vrijeme isključen iz Socijalističke internacionale.

Američka je administracija, kako je tada napisano u službenom priopćenju, odlučila je prekinuti finansiranje ovog programa, jer je “ocijenila da Savez nezavisnih socijaldemokrata više ne ispunjava kriterij za USAID-ov program pomoći političkim strankama namijenjen razvoju i konsolidaciji parlamentarnih demokratija”.

Inače, protokol o suradnji Centralne izborne komisije i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), dogovoren je puno ranije, a pregovore je vodio Dodikov čovjek od najvećeg povjerenja u CIK-u, Branko Petrić!

(Sl.B.)

Slični članci

Close