BiHVijesti

Dodik u Briselu: Dobili smo težak domaći zadatak, ali sam im rekao da su za pravosuđe oni krivi

Nakon dva današnja sastanka u Briselu medijima se obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


On je kazao da je čuo opredijeljenost evropskih institucija za evropsku perspektvu BiH, niz očekivanja koje evropske institucije imaju, kao i domaćih zadataka koje bi trebali uraditi, prenosi Klix.

“Mislim da tu ima mnogo teških stvari, neke koje su mogle su već urađene. Neke za koje treba promijeniti ustav će biti jako teško, a neke u kojima se traži prijenos nadležnosti na državni nivo slušamo 20 godina i nije se desilo, pa neće ni sada”, kazao je Dodik.

Dodao je da treba naći neku mjeru, da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, zemlju suočenu s mnogim unutrašnjim problemima.

“Mi treba da osiguramo prolaz za neke incijative kao što je Mini Šengen ili ova sredstva od 29 milijardi koja su dobra za sve u regiji. Razgovarali smo i o migracijama, kazali smo da migranti dolaze u BiH preko zemalja EU tu se parkiraju i predstavljaju socijalni, ali i sigurnosni problem”, izjavio je

Dodik je kazao da Brisel nema pravo da krivi BiH za loš pravosudni sistem, jer ga je on iskreirao.

“Treba otvoriti dijalog o pravosudnom sistemu, a pojedinačne priče kao Zakon o VSTV-u su samo zamazivanje očiju”, izjavio je

Na kritike da su međunarodni subjekti kreirali probleme u pravosuđu u Briselu, kako kaže Dodik, nema reakcije.

“Nije moguće njihove brljotine ispraviti jednim članom zakona”, kazao je.

Naveo je da postoji opredjeljenje da se radi na poboljšanjima trenutnog stanja, na pitanje ko je kriv za loš izvještaj Evropske komisije dao je odgovor u svom stilu.

“Za loš izvještaj krivci su u Briselu, oni koji unose nepotreban idealizam, a kriv sam i ja. Za sve što ne valja ja sam kriv, je li ok”, kazao je Dodik.


Slični članci

Close