BiHVijesti

DODIK SE NE PRESTAJE BLAMIRATI: Evo dokaza da nikada nije pročitao ni prvi član Dejtonskog sporazuma!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u razgovoru za ATV da su iz Republike Srpske dostavili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dokumenta u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Srbija je, kaže Dodik, “garant Dejtonskog sporazuma te RS ima obavezu da Vučića informiše o kršenjima ovog sporazuma”.

Dodik kaže da su time željeli pokazati da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova.

Dodik je podsjetio da je s Vučićem, kada je bio u posjeti Banjoj Luci, razgovarao o tome u kom je statusu sada Republika Srpska.

– Dogovorili smo se da ćemo mi njima uputiti informaciju o antidejtonskim ponašanjima i statusu srpskog naroda u BiH, koju Vlada razmatra, smatrajući da Srbija, koja je izložena dijalogu sa međunarodnim faktorima u pogledu Kosova, apsolutno treba da vodi računa i o Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On je istaknuo da ne treba dozvoliti da jedni imaju prava na nezavisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zagarantovana Dejtonom.

Dodik smatra da je to teško opterećenje za predsjednika Srbije.

– Razumijem njegovu potrebu da on to sve sagleda te da vidi na koji način će moći da se to sve prihvati ili redukuje – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio sto puta izgovorenu laž, da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, te da u tom pogledu Republika Srpska ima obavezu da Vučića informiše o kršenjima ovog sporazuma.

Netačna je tvrdnja da su Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, što se često može čuti od visokih zvaničnika tih država i njihovih poslušnika u BiH.

Da je pročitao makar prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik bi znao da se Srbija, kao “strana”, odnosno “potpisnica”, obavezala da će se suzdržavati od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Jasno piše da su Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija strane i potpisnice Sporazuma.

Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma su, “prema redoslijedu potpisivanja, za Republiku BiH Alija Izetbegović, za Republiku Hrvatsku dr. Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević”. Potpisivanju su svjedočili i to potvrdili svojim potpisima, “prema redoslijedu potpisivanja, za Predsjedništvo Europske unije Felipe Gonzalez, za Francusku Republiku Jacques Chirac, za Saveznu Republiku Njemačku Helmut Kohl, za Rusku Federaciju Viktor Černomirdin, za Ujedinjeno Kraljevstvo John Major i za Sjedinjene Američke Države William Clinton”.

Potpuno je dakle jasno da su i Srbija i Hrvatska “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, ali ne i “garanti” Dejtonskog sporazuma, kako to uporno tvrdi Dodik, naivno pokušavajući da na taj način dio suvereniteta BiH “prenese” na predsjednika susjedne države Aleksandra Vučića.

(Sl. B.)

Slični članci

Close