BiHVijesti

DODIK PROMIJENI MIŠLJENJE: PRIJE DVIJE GODINE TRAŽIO VOJSKU NA GRANICI SA SRBIJOM ZBOG MIGRANTA, A DANAS

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je prisustvo migranata u manjem bh. entitetu “direktna posljedica Dodikovog odbijanja prijedloga da se na granici BiH sa Srbijom angažuju Oružane snage BiH”.

Oružane snage BiH ne mogu na granicu sa Srbijom, Srbija je naša matična zemlja. Srbi kao narod što se tiče Srbije imaju sasvim jasne emocije i odnos u tom pogledu – bio je odgovor člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućen Komšiću.

Prije dvije godine, podsjećamo, Dodik je bio među prvim političarima u BiH koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice.

U maju 2018. godine, nakon vanredne sjednice Vlade Republike Srpske, Dodik je poručio da je neophodno da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante, a upućen je i prijedlog za angažiranje vojske radi zatvaranja granice.

Krajem juna iste godine Dodik se u intervjuu za Vijesti.ba zapitao zbog čega pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi mogli biti raspoređeni na državnu granicu.

Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta rade onda, zbog čega postoje? – rekao je tada on i dodao:

Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH.
No danas Dodik kategorično odbija angažman OSBiH na granici. Također, odbija i prisustvo Frontexa na granici sa Srbijom.

Pogledajte intervju od 30 do 36 minute, u dijelu u kojem Dodik govori o nužnosti angažovanja Oružanih snaga BiH na granici.

Slični članci

Close