VijestiBiH

DODIK PRIJETI AMERIČKOM SLUŽBENIKU PROTJERIVANJEM IZ BANJALUKE: “Informacije kojima raspolažemo nam kažu…”

Dodik nije kazao koju funkciju ima službenik, ali je jasno da ne postoji zakonska mogućnost da neki djelatnik ambasade bude protjeran od strane organa entiteta RS.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik je danas zaprijetio neimenovanom “američkom službeniku” da će biti protjeran iz Banje Luke zbog navodnih aktivnosti.

“Informacije kojima mi raspolažemo kažu da neki šef američke kancelarije obilazi banke, obilaze preduzeća, prijeti im i čini pokušaj destabilizacije prilika, biće upozoren ovih dana da to ne radi. Ako bude nastavio, biće protjeran iz Banje Luke, bez obzira što se radi o američkom službeniku”, rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Dodik nije kazao koju funkciju ima službenik, ali je jasno da ne postoji zakonska mogućnost da neki djelatnik ambasade bude protjeran od strane organa entiteta RS. Entiteti ne mogu voditi poslove iz oblasti vanjske politike, a teoretski i da službenik neke ambasade krši diplomatske protokole, to ne bi bilo u nadležnosti entiteta.

Podsjećamo, SAD su nedavno proširile listu sankcionisanih osoba u Republici Srpskoj, a na listi sankcionisanih se našlo i ime sina Milorad Dodika Igora i kompanije povezane sa njim.

Kompanije koje nastave poslovanje sa kompanijama koje su na američkim crnim listama, rizikuju i da same budu sankcionisane, a što može dovesti i do gašenja računa u bankama.

Povezano

Back to top button