BiHVijesti

DODIK OTKRIO NAJVEĆU ČOVIĆEVU TAJNU: „Hrvati će bojkotovati izbore, Milanović i Plenković su mi rekli…“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju Opće izbore u BiH.

Dodik je naveo da ih u tome razmije, „jer je to za njih odsudno“.

Napomenuo je i da su mu prilikom posjete Zagrebu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prenijeli zabrinutost za položaj Hrvata u BiH i da traže rješenja o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje da li je moguć treći entitet u BiH, Dodik je za “TV Kurir” rekao da jeste kad bi ga Hrvati tražili.

Govoreći o tome kako se desilo da je on pozvan u posjetu Zagrebu i na susret sa Milanovićem i Plenkovićem, Dodik je rekao je on srpski član Predsjedništva i da nosi u sebi legitimitet izbora.

Dodik je napomenuo da se razgovor vodio isključivo o položaju Hrvata u BiH, da je „hrvatska država zapostavila Hrvate u BiH, za šta su sami krivi, jer su izašli na referendum 1. marta i glasali za nezavisnu BiH koja im se sada lupa o glavu“.

Dodik je naveo da su u Zagrebu odbili bilo kakvu mogućnost da pričaju sa Željkom Komšićem, koji je, kako je rekao, nepoželjan u hrvatskoj zajednici u BiH.

Govoreći o tome da je poslije posjete Zagrebu bio s Draganom Čovićem u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je tema u Beogradu bila situacija u BiH i kako se može pomoći, te da Vučić sve vrijeme pokušava da pomogne Federaciji BiH, ali da u FBiH od svega prave problem.

– Kad je dao dva respiratora Goraždu, gorila je FBiH, umjesto da kažu – skidamo kapu… Usput su pokušali da ga ubiju u Srebrenici i nikada nisu htjeli da odgovore, jer tu postoji blokada i sprega muslimanskih i američko-britanskih službi koje kontrolišu šta ko treba da uradi – rekao je Dodik.

Kada je riječ o negativnim komentarima u Sarajevu zbog njegove posjete Zagrebu, Dodik je naveo da on nije komentarisao posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu, te je dodao kako se osjeća superiorno zbog onoga što radi i misli da radi pravi posao.

– Za mene ne postoji neki poseban autoritet u svijetu koji bi mogao da pomjeri moje bazične političke stavove – istakao je Dodik.

Ponovio je da će se BiH raspasti bez rata, a jedino što može da funkcioniše je Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, ako na američkim izborima pobijedi Donald Trump, biće manjeg intervencionizna, ali ako pobijedi Joe Biden, on vraća “ekipu” koja je na lažima o BiH napravila svoje karijere.

– Onda bismo morali da vodimo računa o takvim novim okolnostima – naveo je Dodik i dodao da je stav ekipe oko Bidena da BiH ima jednog predsjednika, a ne tri.

(SB)

Slični članci

Close