BiHVijesti

DODIK NIJE DOBRE GLAVE: “Prebacivat ćemo migrante u USK”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da entitet RS neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

“Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske, bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu s USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK donijela odluku o zabrani prijevoza migranata u taj kanton i unutar njega te zbog činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz RS-a, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju RS-a i usput činiti, eventualno, krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo”, istaknuo je Dodik za N1.

Pojasnio je da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS-a na ovakve mjere je odlično. “Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da se iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS. “Pa, cijeli svijet bi se digao oko toga”, konstatovao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije Kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje USK postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

“U zaključcima donesenim jučer s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima”, saopćeno je iz Vlade Kantona.

(SB)

Slični članci

Close