BiHVijesti

Dodik naredio Salkiću: Pismeno me obaviještavaj o svakom svom koraku

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je reagirao na posljednje pritiske Milorada Dodika, predsjednika ovog entiteta.

 

 

Nakon što je Dodik prošle sedmice potpredsjedniku Salkiću, uz javno izrečene prijetnje, poručio da se “sâm disciplinuje” i “pripazi šta priča”, danas je na Salkićevu adresu stigla “instrukcija” kojom se potpuno ograničava rad potpredsjednika RS-a.

Od Salkića se zahtijeva da ubuduće mora o svakom svom koraku “pismeno obaviještavati Kabinet predsjednika”.

Pod tim podrazumijeva “planirane sastanke i predviđene teme, putovanja s obrazloženom svrhom, planirana javna istupanja i druge planirane aktivnosti”.

Ukoliko se ne postupi u skladu s Dodikovom instrukcijom, navedeno je u njoj, “svi nastali troškovi neusaglašenih aktivnosti smatrat će se privatnim troškovima i neće se refundirati iz budžeta Službe predsjednika Republike”.

“Dodikov režim već godinama provodi otvorenu diskriminaciju Bošnjaka, kršeći njihova ljudska prava i slobode. Svjedoci smo višegodišnjeg sistematskog izolovanja pripadnika ovoga naroda, iako su Bošnjaci konstitutivan narod, koji ima potpuno ista ustavna prava kao i Srbi, i Hrvati. Izlazeći iz ove faze, u kojoj je sve skoro očišćeno od Bošnjaka, Dodikov režim sada ulazi u sasvim novu, veoma ozbiljnu fazu, u kojoj želi da policijskim metodama cementira rezultate etničkog čišćenja, koje je provedeno tokom rata. Političkim potezima, diskriminacijom pri zapošljavanju, zabranom bosanskog jezika i obrazovanja, etničko čišćenje je nastavljeno i u miru. Potpuno razotkriven u svome secesionističkom i militantnom djelovanju, Dodik se sada, na potpuno necivilizacijski način, kršeći ustavna prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, obračunava s izabranim političkim predstavnikom, koji u institucijama bh. entiteta RS predstavljaju Bošnjake”, navodi Salkić u svom saopćenju.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Tagovi

Slični članci

Odgovori

Close