BiHVijesti

DODIK IZLUDIO MINISTRA ALENA ŠERANIĆA: Evo kakvu je odluku donio…

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je jučer u Banjaluci da je evidentiran rapidan porast broja hospitalizovanih lica, kojih je trenutno 546 u bolnicama RS-a.

Šeranić je rekao da su bolnice u Srpskoj pritisnute velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i domovi zdravlja, prije svega kada je riječ o praćenju kontakata lica zaraženih virusom korona i lica koja su u izolaciji.

On je dodao da se iznalaze mogućnosti reorganizacije u bolnicama, dodatnih kapaciteta i kako organizovati redovan rad u pružanju zdravstvene zaštite.

– Danas smo sa dekanima medicinskih fakulteta razgovarali o povratku specijalizanata u matične ustanove da bi mogli pomoći, ali i angažovanju studenata u higijensko-epidemiološkim službama – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

Istakao je da će u narednom periodu biti učinjeno sve da se pacijentima pruži nesmetana zdravstvena zaštita.

– Molim građane za razumijevanje, nalazimo se u vrlo teškoj situaciji. Svjesni smo i činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama duže čekaju rezultati testiranja.

Napravili smo jasnu mrežu prema domovima zdravlja u smislu uzimanja uzoraka i upućivanja na analizu, vraćanja povratnih informacija. Gledaćemo da kroz primarnu zdravstvenu zaštitu uključimo dodatne kapacitete da bi građani što prije mogli da dobiju potrebne informacije – zaključio je Šeranić.

Međutim, Dodik je danas donio odluku sa kojom se Šeranić nikako ne slaže.

Dodik je kao član Predsjedništva BiH uzeo sebi za pravo da kaže Republičkom štabu za vanredne situacije u RS da škole trebaju početi sa radom od ponedjeljka, 2. novembra. Na taj način mišljenje o zatvaranju obrazovnih ustanova Dodik je promijenio za svega nekoliko dana jer je prvobitno poručio da škole trebaju biti zatvorene.

I dok Dodik, ali i nadležni u RS-u tvrde da je ta mjera bila preventivna i odgovorna prema đacima i nastavnicima, sa tim se ne slažu čak ni pojedini visoki funkcioneri SNSD-a koji su svoje mišljenje rekli i javno.

Milorad Dodik najavio je da će zbog pogoršane epidemiološke situacije u RS-u izazvane virusom korona, škole biti zatvorene.

„Očigledno da današnji broj zaraženih u Republici Srpskoj je alarmantan i moraćemo da preduzimamo niz mjera koje moraju ići za tim da se zaštiti stanovništvo. Vjerovatno će se ponovo morati zatvoriti škole“, rekao je Dodik 24. oktobra na otvaranju kovid bolnice u Bijeljini.

Republički štab za vanredne situacije već narednog dana je potvrdio ovu Dodikovu najavu i donio odluku da se škole zatvore. Međutim, svega tri dana nakon ove odluke, Dodik se predomislio i poručio da škole od ponedjeljka 2. novembra trebaju nastaviti sa radom.

(SB)

Slični članci

Close