BiHVijesti

DODIK ČOVIĆEVU NAKLONOST U PELAGIĆEVU DEBELO PLATIO: Pregovori trajali više od mjesec dana, nije u pitanju bio samo novac, HRVATI BILI NEUMOLJIVI, ali su popustili

Hrvatska koalicija u Pelagićevu je značajan politički faktor, budući da su i do sada bili dio opštinske vlasti.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prije nekoliko dana prisustvovao je potpisivanju sporazuma o saradnji između šest političkih subjekata u Pelagićevu, odnosno, ozvaničenju podrške kandidatu SNSD-ea za načelnika opštine Slavku Tešiću. Sporazum su potpisali SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990.

“Sarađivaćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, da očuvamo mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik u izjavi za medije.

A o kakvoj se stvarnoj saradnji radi i šta se krije iza sporazuma koji su podržala dva HDZ-ea? I zašto je sporazum potpisan tako kasno, u jeku izborne kampanje?

Prema dobro obavještenim izvorima, Hrvatska koalicija nije tek tako pristala na podršku Tešiću, kojeg su, ne tako davno, u decembru prošle godine, smijenili sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Pelagićevo. Cijena koja je sada plaćena za naklonost Hrvata bila je poprilično visoka, tvrdi naš izvor, piše TVBN.

Nije u pitanju bio samo novac, mada je u pitanju velika cifra, nego je Dodik lično morao da dođe u Pelagićevo i da “sklopi dil” s njima, to je bio uslov. Naš izvor tvrdi da su pregovori trajali više mjeseci, da su Hrvati bili neumoljivi, ali da su nakon Dodikove intervencije i dolaska u Pelagićevo, popustili.

Hrvatska koalicija u Pelagićevu je značajan politički faktor, budući da su i do sada bili dio opštinske vlasti. U proteklim godinama, u toj opštini zabilježen je i najveći broj hrvatskih povratnika u odnosu na cijelu teritoriju Republike Srpske, 40 posto. Opšte je poznato da je hrvatska iseljenička zajednica u inostranstvu, posebno u Hrvatskoj, dobro organizovana.

To je vjerovatno i bila polazna tačka za pregovore s liderom SNSD-ea, jer izborni inženjering kupovine hrvatskih glasova može da se veoma lako organizuje, ako se dobro plati. Hrvatski glasovi će, u ovakvom poretku stvari, sasvim sigurno odlučivati o izbornim rezultatima u ovoj posavskoj opštini.

Politika SNSD-ea koja se fluidno kreće od zagovaranja otcjepljenja Republike Srpske i pripajanja Srbiji radi zaštite vitalnih nacionalnih interesa do podrške formiranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, koji bi dobrim dijelom zadirao u teritoriju Republike Srpske. To je politika koja prijedorskim Bošnjacima nudi formiranje opštine Omarska, ukoliko podrže SNSD.

To je ista politika koju sprovodi SNSD-e u Pelagićevu, samo da bi po svaku cijenu osvojio vlast i srušio aktuelnog načelnika i kandidata Socijalističke partije za načelnika opštine Simu Stakića.

Poljuljana koalicija SNSD i Socijalističke partije koja je počela da puca u Banjaluci, sada se lomi u Pelagićevu. To što će srpski narod biti kolateralna šteta, to je SNSD-eu manje važno. Kao i to što će golobradi Tešić biti samo pijun u igri koju vode funkcioneri dva HDZ-ea, ni to nije važno. Važna je pobjeda, po svaku cijenu. A tu visoku cijenu platiće narod, ukoliko pristane da ga u sunovrat povedu “Okupljeni za Pelagićevo”.

(SB)

Slični članci

Close