BiHVijesti

“DINARIDI GLAVNINU PADAVINA ZADRŽAVAJU…”: Meteorolog Nedim Sladić prognozira visinu novog snijega…

Na vrijeme u našim krajevima danas će utjecati ciklona iz oblasti Tirenskog mora koja će postepeno odmicati prema južnom Jadranu. S njom će s prednje strane ovog sistema u naša područja pristizati vlažan i nestabilan zrak, koji će, kako se sistem bude približavao našim područjima, naročito biti osjetniji u večernjim satima, kada će u Hercegovini biti i intenzivnijih padavina.

-Dinaridi glavninu padavina zadržavaju uglavnom s njene navjetrinske strane, pa se najmanje padavina u ovakvim okolnostima prognoziraju na sjeveru i sjeveroistoku Bosne gdje će one većinom i izostati.

U prvom dijelu dana prognozira se većinom pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu Hercegovine, a naročito se to odnosi na pogranična područja sa Republikom Hrvatskom, padat će slaba kiša koja će se postepeno širiti prema sjeveru. Prijepodne kiša će stoga uglavnom padati na istoku i jugu Hercegovine. Jutarnja temperatura od -2 do 2, na jugu od 3 do 8 ºC.

Od sredine dana prema poslijepodnevu padavine se šire na veći dio južne polovine zemlje, zahvatajući cijelu Hercegovinu, istočna i centralna područja Bosne. U nižim područjima centralne i istočne Bosne koji su do 800 metara nadmorske visine tokom dana padat će kiša, a u višim područjima snijeg, s tim da se u večernjim satima spušta granica na oko 400 s kojim je susnježica i snijeg kasno navečer izgledan i na području glavnog grada uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U večernjim satima s približavanjem centra ciklone, na krajnjem jugu Hercegovine su izgledne intenzivnije padavine gdje može pasti i preko 15 mm. U ostatku zemlje zadržat će se većinom pretežno oblačno i suho.
Vjetar slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura uglavnom je od 4 do 11 ºC, prognozirao je meteorolog Nedim Sladić.

(SB)

Slični članci

Close