BiHVijesti

DEBAKL “ČETVORKE” U TUZLANSKOM KANTONU: SDP izgubio 40 posto glasova, Konakovićev NiP nije ni prešao izborni prag!

Stranke “četvorke” slavile su na lokalnim izborima u Sarajevu, ali su izvan glavnog grada BiH osvojile iznenađujuće malo glasova. Naprimjer, NiP Elmedina Konakovića druga je partija po snazi u Sarajevskom kantonu, dok u Tuzlanskom, najvjerovatnije, neće prijeći izborni prag.

U najmogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, SDP je osvojio tek 27 hiljada glasova, što je skoro 21 hiljadu glasova manje nego na lokalnim izborima 2016. godine.

Dramatičan pad podrške SDP-u u Tuzlanskom kantonu posljedica je dubokog raskola nakon parlamentarnih izbora 2018. godine, kada je grupa nezadovoljnih SDP-ovaca, predvođena Enverom Bijedićem, osnovala novu stranku pod nazivom Socijaldemokrati BiH (SDBiH). Za samo godinu dana, novoosnovana partije lijeve orijentacije u Tuzlanskom kantonu uspjela je izgraditi solidnu infrastrukturu i pozicionirati se kao treća partija po snazi, iza drugoplasiranog SDP-a i prvoplasirane partije SDA.

Bijedićevi Socijaldemokrati uspjeli su osvojiti više od 20 hiljada glasova te jednu načelničku poziju (u Lukavcu), dok im je druga (u Kladnju) izmakla za svega 120 glasova!

Prije četiri godine, SDP je u Tuzli osvojio pet načelničkih pozicija, a na izborima 15. novembra ove godine jedva tri.

Još su gore prošle ostale stranke “četvorke”. Naša stranka je sa 9.000 glasova pala na svega 3.000, dok se Konakovićeva partija Narod i pravda spotaknula o izborni prag pa u općinskim vijećima Tuzlanskog kantona, najvjerovatnije, neće imati niti jednog vijećnika!


(Slobodna Bosna)

Slični članci

Close