SvijetVijesti

DANIEL SERWER O SPORAZUMU U KOJEM JE DOBRO PROŠAO SAMO VUČIĆ S OLOVKOM: “Ma, Trumpa uopće nije briga za Srbiju i Kosovo”

Američki stručnjak za Balkan i albanski lobista Danijel Serwer izjavio je da će sporazum koji su u Washingtonu potpisali Beograd i Priština, brzo biti zaboravljen.

On je rekao da će do toga doći bez obzira na to ko će pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Serwer je u razgovoru za Kosovo Online ocijenio da aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa nije briga za Beograd i Prištinu, izuzev kao “kampanjski trik” i dodao da će kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden imati drugačiji pristup. Komentarišući ocjenu generala Wesleyja Clarka da je Vašingtonski sporazum izuzetno koristan, ali samo u slučaju ako se smanji utjecaj Kine i Rusije u regionu, Serwer je rekao da u tom sporazumu ne vidi ništa što bi značajnije umanjilo utjecaj Rusije i Kine, čak i ako bi bio potpuno primijenjen.

Serwer je dodao da nema ideju zašto je otkazan nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu i da je to pitanje na koje bi, prije svega, trebalo da odgovore Evropljani. Smatra da je sramota što EU nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, iako je Priština ispunila sve uslove, navodeći da SAD, također, ima uslove i da bi, ako Priština ispuni te uslove, trebalo da od Washingtona dobije vizne olakšice.

(SB)

Slični članci

Close