BiHVijesti

DA LI JE UGROŽEN RAD ČITAVE VLADE FBiH: Korona ušla u Federalno ministarstvo okoliša i turizma, UPOSLENICI U PANICI, a evo šta kažu u Vladi…

Prema našim informacijama danas će se na sjednici Kriznog štaba raspravljati o pomenutom slučaju, kada će biti informisan i premijer Vlade FBiH.

Pandemija koronavirusa ozbiljno prijeti da ugrozi rad cijele Vlade Federacije BiH s obzirom da se novi slučaj zaraze potvrdio u federalnim institucijama.

Prema informacijama koje je dobila “Slobodna Bosna”, jedan uposlenik Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji radi na poslovima protokola, zaražen je koronom. S obzirom na prirodu posla kojeg obavlja i da je u komunikaciji sa većim brojem uposlenika pomenutog ministarstva, postoji velika mogućnost da je cijelo ministarstvo kompromitirano.

“Slobodna Bosna” saznaje da je dio uposlenika ministarstva na čijem čelu je Edita Đapo (SBB) je poslan da radi od kuće, dok drugi dio i dalje dolazi na posao. Pretpostavlja se da su ovi uposlenici koji dolaze na posao, bili u neposrednom kontaktu sa zaraženom osobom. Ljudi su zabrinuti za svoje zdravlje i pitaju se hoće li premijer FBiH Fadil Novalić zajedno sa dopremijerkom Jelkom Miličević pooštriti mjere u institucijama FBiH uslijed registrovanih novih slučajeva COVID-a 19.

Premijerov savjetnik za medije, Zoran Blagojević za “Slobodnu Bosnu” kazao je, kako nemaju informacije o ovome slučaju.

Navodi kao su oni i ranije imali slučajeve korone u drugim ministarstvima, čak i u Ministarstvu zdravlja, te se to rješavalo po protokolu, dezinfekcija prostorija, izolacija osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim, rad od kuće…

Prema našim informacijama danas će se i na sjednici Kriznog štaba raspravljati o pomenutom slučaju, kada će biti informisan i premijer Vlade FBiH.

Podsjećamo, 29. jula 2020. godine u Sarajevu je uslijed zaraze koronavirusom preminuo i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević (SDA). On se na sličan način zarazio na poslu, a 22. jula mu je potvrđena zaraza koronom. Nekoliko dana bio je priključen na respirator na klinici na Podhrastovima, a uslijed komplikacija uzrokovanih koronom, preminuo je 29. jula.

S obzirom na značaj same institucije Vlade Federacije BiH i za državu Bosnu i Hercegovinu, neophodne su stožije mjere izolacije, dezinfekcije i prevencije kako novi slučajevi zaraze ne bi zahvatili državnu službu.

(S.B.)

Slični članci

Close