RegijaVijesti

ČUVENI SLOVENSKI EKONOMIST NAJAVIO CRNE DANE: Bosna i Hercegovina je najugroženija, nalazi se u “crvenoj zoni”…

Mnogi se nadaju da se u slučaju korone radi o ekonomskoj krizi u obliku slova V, s naglim padom i istim takvim skokom po završetku pandemije.

– Lično mislim da je riječ o krizi sa sporim oporavkom, a tome doprinosi i politička situacija, poput odnosa između SAD-a i EU – kaže u razgovoru za “Blic Biznis” Jože Mencinger, poznati slovnski ekonomist i odličan poznavalac prilika u svim državama regiona.

– Mislim da je ova kriza takva da će, kao i velika kriza tridesetih godina prošlog vijeka, imati trajne efekte na ekonomske i društvene odnose – ocjenjuje on.

Mencinger napominje da je neizvjesno kada će se stabilizovati stanje s koronom u svijetu i da se virus, očigledno, seli i jača u Americi, pogotovo u južnoameričkim zemljama, kao i u nekoliko velikih država u Aziji.

On smatra da su, među zemljama regiona, najugroženije Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su “crvene zone”, a crnogorska privreda se pritom i veoma oslanja na turizam.

– Ekonomske perspektive Slovenije zavise od stanja u njemačkoj automobilskoj industriji, u kojoj se pojavljuju prvi znaci optimizma, mada se fabrike još zatvaraju ili se skraćuje radno vrijeme. Turizam, koji je na vrhuncu zdravstvene krize bio u najvećim problemima, sada se oporavlja u Sloveniji i Hrvatskoj, a polako se vraća i avionski saobraćaj – zaključuje Jože Mencinger.

(SB)

Slični članci

Close