RegijaVijesti

Crnogorci se žale na goste iz naše zemlje: Od Bosanaca nema velike koristi, dođu, prođu, slikaju se – ostane šteta jer mi onaj alkohol troše

Konfuzija oko prelska granica nanijela je štetu turističkim agencijama u Bosni i Hercegovini. Rijetki su turisti koji su pristajali na višestruko skuplji PCR test.

Građani Bosne i Hercegovine ponovo mogu ući u Crnu Goru sa negativnim serološkim testom. Odlučila je tako Vlada ove zemlje. Konfuzija oko uslova za ulazak dovela do novog udara na domaće turističke agencije. Sa druge strane, iako su plaže prazne, Crnogorci poručuju kako od Bosanaca nema velike koristi.

Za prelazak crnogorske granice, mjesecima unazad, ovaj test je trebao biti negativan i to će pravilo važiti do petka. No, tokom proteklog vikenda Granična policija Crne Gore državljanima Bosne i Hercegovine tražila je pozitivan ELISA test.

A, pozitivan IGG trebalo bi da znači prebolovanu koronu, stečen imunitet što se u Crnoj Gori tumačilo kao nemogućnost širenja zaraze, iako su u svijetu zabilježeni slučaji ponovne zaraze.

– To u praksi znači da oni puštaju ljude koji imaju imunitet, to jeste IGG tjelesno zrela antitijela i time se smatra stečeni imunitet, tj. implicira da je neko prebolovao stečenu bolest, pojašnjava Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike.

Konfuzija oko prelska granica nanijela je štetu turističkim agencijama u Bosni i Hercegovini. Rijetki su turisti koji pristaju na višestruko skuplji PCR test.

– Test ne smije biti stariji od 72 časa, a mi prije toga moramo da odradimo sve rezervacije, tako da je to mnogo uticalo na naše poslovanje. Mi smo imali pun autobus rezervisan za 28. avgust za Crnu Goru, a od jutros stalno zvoni telefon, samo ljudi otkazuju, ističe Obrenka Milinović, “In travel” turistička agencija Banjaluka.

Ako je suditi po izjavama predsjednika udruženja zakupaca plaža u Crnoj Gori Ilije Armenka to je za susjednu zemlju dobra vijest.

– Hotel se prije dva dana napunio Bosancima. Ali od njih, sem hotela, nema ništa. Hoteli će nešto zaraditi, gužva se stvara, kakva je to politika, ja to nikada neću razumjeti. Eto, dođu, prođu, slikaju se… sad imam štete, jer mi onaj alkohol troše. Uđu, slikaju se i ne mogu da se nakupujem asepsola, kaže Armenko.

Brojne odluke crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela ovog ljeta iznenadile su region. Na društvenim mrežama najviše šala uslijedilo je nakon vijesti da je građanima Zimbabvea dozvoljen ulazak u Crnu Goru u trenutku kada je za građane iz regije to bilo zabranjeno. Tako da su se mogli pročitati postovi poput: “Ulicama Zimbabvea vesela se pjesma ori, otvorena je granica prema Crnoj Gori”.

Slični članci

Close