RegijaVijesti

CRNO SE PIŠE VUČIĆU, USTAJE DIJASPORA ŠIROM SVIJETA: Protestovat će zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti, ali i…

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom svijeta ujedinit će se danas (18 sati po našem vremenu) u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji, navedeno je na grupi “Democracy 4 Serbia”.

Organizatori navode da je sve krenulo spontano, imajući u vidu da je želja za protestima velika i da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste.

– Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će biti organizovani protesti u svim gradovima s istom porukom. Tako, na primer, u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u Njujorku u 12h – kažu za “Danas” iz ove grupe, piše Direktno.rs.

Prema riječima naših predstavnika iz dijaspore, oni podržavaju procese i inicijative koji su već započeti u Srbiji protiv aktuelnog režima, šalju podršku i žele demokratiju u Srbiji.

Kako se navodi, protestovat će se zbog aktuelne situacije u Srbiji, jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao i neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Protestovat će se i zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine, naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Protesti za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji održat će se u Amsterdamu, Bruxellesu, Berlinu, Bostonu, Zürichu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, New Yorku, Oslu, Parisu, Pragu i Vancouveru.

Podsjetimo, grupa srbijanskih studenata i doktoranata koji se školuju u Parisu, protestovala je 9. jula ispred rezidencije srbijanskog ambasadora neposredno prije posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

(SB)

Slični članci

Close