BiHVijesti

ČOVIĆEVI PORTALI URLAJU: “Skandal na BHRT-u, Herceg-Bosnu ponovo zovu takozvanom!”

Mostarski portali pod kontrolom Čovića podigli su neviđenu dreku, jer je internetski portal javnog RTV servisa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) paradržavnu, nepriznatu tvorevinu Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu nazvao takozvanom.

HMS piše da je prišivanje epiteta takozvanosti uobičajeno za javni diskurs bošnjačkih medija u BiH, ali da su to do sada uglavnom radili privatni mediji – ne i javni. “Javni mediji bi trebali biti servisom svih građana”, podučava HMS, zaboravljajući napomenuti da je i obaveza svih građana da plaćaju TV pretplatu.

HMS podsjeća da je slogan BHRT-a „Jedan za sve“, a pri tome se (valjda) misli da se taj servis jednako obraća i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima u BiH i barem na papiru pokušava biti javni servis svih građana i naroda u BiH.

– Da BHRT-u ni u primisli nije biti „Jedan za sve“, pokazala je današnja objava portala BHRT.ba u vijesti da je bivši ministar odbrane u Vladi HRHB Bruno Stojić zatražio prijevremeno puštanje na slobodu (nakon odsluženih dvije trećine od 20-godišnje kazne koja mu je izrečena u Haagu). Herceg-Bosni se imputira epitet takozvanosti, što je vrijeđanje više od 95 posto Hrvata u BiH koji u njoj vide izraz težnje za slobodom hrvatskog naroda”, piše HMS te se pita šta bi se desilo da je kojim slučajem situacija obrnuta te da se neko od novinara koji rade na unosu vijesti na portalu BHRT-a, drznuo i napisao, primjerice, tzv. Armija RBiH. “Tada bi sa svih bi strana vjerovatno pljuštale osude, a taj novinar bio bi izvrgnut javnom linču na društvenim mrežama”, zaključuje HMS.

HMS podsjeća kako ovo nije prvi put da BHRT „koketira“ s takozvanošću Herceg-Bosne. Ista stvar dogodila se i 10. aprila 2019. godine, kada je novinarka BHRT-a, izvještavajući sa sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, Herceg-Bosnu nazvala takozvanom.

“Ovi primjeri praktična su primjena latinske poslovice “Quod licet Iovi, non licet bovi” (Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu), odnosno stvarnosti da novinari probošnjačke provenijencije mogu koristiti javni servis za vrijeđanje i diskreditiranje Hrvata, što je u pukoj suprotnosti s onime čime se BHRT predstavlja u javnosti. Možda bi bilo bolje da svoj slogan izmijene u „Jedan za jedne“ pa da se barem ne moraju pretvarati”, zaključuje HMS.

(SB)

Slični članci

Close