BiHVijesti

ČLAN CIK-a ARNAUTOVIĆ O NASRTAJIMA HDZ-a I SNSD-a NA OVU INSTITUCIJU: “Pokušali su nam sapleti noge i da nam zgade ovaj posao”

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kazao je danas u emisiji Dobar dan BiH na Hayat TV da je ta institucija prošla kroz neviđene opstrukcije u procesu zakazivanju održavanja lokalnih izbora.

Istaknuo je da je rok za podnošenje kandidatskih listi istekao danas, te naglasio da je sve proteklo u najboljem redu.

“U vaš studio sam stigao iz Centralne izborne komisije i tamo je još uvijek gužva. Ogroman je interes i mislim da će ovo biti rekordan broj kandidata i političkih stranaka u odnosu na protekle izborne cikluse kada su u pitanju lokalni izbori. Očekujemo negdje između 35 i 40 hiljada kandidata i koje ćemo trebati provjeriti u narednom periodu. Od toga poznato je da se bira negdje oko 7.500 zvaničnika, što članova općinskog vijeća, što skupštine, gradonačelnika i načelnika u BiH. To je težak i dugotrajan proces i nadam se da ćemo ga okončati uspješno, a to će biti urađeno 1. oktobra kada ćemo objaviti u Službenim glasnicima BiH i u tri najtiražnije dnevne novine kompletan spisak kandidata za sve nivoe na lokalnim izborima”, kazao je Arnautović.

Osvrnuo se i na lokalne izbore u Mostaru, koji se ove godine održavaju po prvi put nakon 12 godina.

“Upravo sutra ćemo održati sjednicu CIK-a na kojoj ćemo konačno izvršiti ovjeru svih političkih subjekata prijavljenih za lokalne izbore u Mostaru ove godine i koji će se održati 20. decembra. Bilo je nekih zakonom propisanih radnji koje je potrebno uraditi za neke koalicije i nezavisne kandidate. Dali smo rok koji je istekao i kažem sutra ćemo završiti sve i objaviti konačan broj za grad Mostar”, dodao je Arnautović.

Pojasnio je činjenicu da će CIK trebati zbog koronavirusa dodatnih 2,5 do tri miliona KM za materijalno tehnička sredstva i održavanje izbora.

“To mora biti riješeno i uvijek se pozivam na odredbe izbornog zakona u BiH. Prema članu 2. tačka 1, stav 3 Izbornog zakona, svi organi vlasti na svim nivoima u BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima su obavezni, dakle moraju, pomoći CIK-u. Očekujemo apsolutnu pomoć svih nivoa vlasti, ne samo načelnu, već i materijalnu. Ne treba nama novi budžetski zahtjev, neophodno je da svako biračko mjesto, a imamo ih negdje oko pet i po hiljada, gdje je tri ili pet članova, gdje ima isto toliko zamjenika, plus posmatrači, birači i moramo osigurati da se primjenjuju potpuno sve zdravstvene epidemiološke mjere koje su propisane od nadležnih institucija, Kriznih štabova.. a za to trebaju sredstva, dakle od maski, hemijskih sredstava za dezinfekciju, do toplomjera, ali i da svi članovi biračkog odbora biti testirani na virus i da imaju certifikat da su zdravi na dan održavanja izbora. Zbog toga je važno učešće institucija na svim nivoima. Naš predsjednik Željko Bakalar je uspostavio izvrsnu saradnju sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem i očekujemo iz te saradnje da će osiguraju ta sredstva”, kazao je Arnautović.

Kada je u pitanju period za pripremanje novembarskih lokalnih izbora, Arnautović je kazao da svi oni koji su željeli da odgode ove izbore, su poduzeli sve što su mogli.

“Pokušali su nam sapleti noge i da nam zgade ovaj posao. Ja im poručujem i tada i sada i ubuduće, dakle sve možete uraditi, da spojite izbore, da odgodite, ali to uradite u skladu sa zakonom. Promijenite niz ustava, zakona i utvrdite da mandat ne traje četiri godine, nego da može trajati šest. Dakle, to uradite mimo nas, nemojte preko naših leđa pokušati da uradite neku stvar koja se zove “odgoda izbora” i da te stranke koje guraju tu ideju ne budu krive, već CIK. Kada kažete šta smo prošli, trebalo bi puno vremena da nabrojimo kakva podmetanja nogu smo imali u ovom izbornom procesu, od osporavanja članova CIK-a, njihovog legitmiteta, do toga da nam se nije budžet dao do 1. augusta, da se osporavao izborni dan, osporavao se dan održavanja izbora za Mostar… Sada smo suočeni sa žalbenim procesom za štampanje listića, vrlo nerazumnim zahtjevom Tužilaštva da čuvamo u skladištu 123 tona što iskorištenih, što neiskorištenih glasačkih listića, kartona, kutija, vreća, letaka”, poručio je Arnautović.

(SB)

Slični članci

Close