BiHVijesti

Ćirilični natpisi precrtani na znakovima u pojedinim mjestima u FBiH

Iz preduzeća “Ceste Federacije” priznaju da je ova problematika prisutna te dodaju da se to rješava u okviru redovnih aktivnosti.

Na potezu između Neuma i Mostara putnici će primijetiti da su na brojnim putokazima precrtani ćirilični natpisi naziva naselja, a po informacijama Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, slična je situacija i u mnogim drugim opštinama širom Federacije BiH.

Međurim, prema tvrdnjama nekih opštinskih načelnika, ovakva problematika nije zastupljena u svakoj lokalnoj zajednici u FBiH.

Tako je Faris Hasanbegović, načelnik opštine Sanski Most, rekao da na području ove lokalne zajednice nemaju ovakvih problema.

– Nažalost, toga ima i u RS i u FBiH. Naravno, ne u svim opštinama. Mislim da je to dosad trebalo da bude prevaziđeno, ali, evo, dešava se. Ne znam da li sam to igdje kod nas primijetio u kantonu. To nije pojava na ovom prostoru”, rekao je Hasanbegović u izjavi za “Nezavisne”.

Iz preduzeća “Ceste Federacije” priznaju da je ova problematika prisutna te dodaju da se to rješava u okviru redovnih aktivnosti.

– Nažalost, veoma često se oštećuje i uništava saobraćajna signalizacija. Precrtavanje i bojenje ćiriličnih natpisa se rješava čišćenjem. Za ovo su zaduženi ophodari u toku redovnih aktivnosti ophodnje, tako da nemamo evidenciju o broju oštećenih znakova na ovaj način, niti o visini nastale štete – kazali su nam iz “Cesta Federacije” za “Nezavisne”.

Inače, precrtavanje i uništavanje saobraćajnih znakova je krivično i propisana je kazna od 400 do 1000 maraka. U težim slučajevima moguća je i zatvorska kazna.

 

Slični članci

Close