BiHVijesti

CIJELA DRŽAVA ČEKA NA NJIHOVU REAKCIJU: Tužilaštvo BiH tvrdi – “Nismo dobili nikakav dopis CiK-a”

„Tužiteljstvo BiH nije zaprimilio prijavu niti dopis Središnjeg izbornog povjerenstva, koji se odnosi na navode iz Vašeg upita“, saopšteno je za N1 iz Tužilaštva BiH na naš upit da li će bilo kako Tužilaštvo BiH reagovati, kako očekuje CIK BiH u slučaju istupa Milorada Dodika prema članici CIK BiH, Vanji Bjelica Prutini.

Predsjedavajući CIK BIH se pozvao na Krivični zakon, član 145, stav 2. i 3. jer se radi o najvišem dušnosniku u BiH, predsjedavajućem Predsjedništva BiH koji je vrijeđao članicu CIK-a Vanju Bjelicu- Prutinu.

Podsjećamo jučer je CIK, odnosno predsjedavajući, Željko Bakalar zatražio reakciju Tužilaštva BiH jer je Dodik u nekoliko navrata proteklih dana vrijeđao članicu CIK, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

“Svi su čuli, dva puta se desilo i znajući osebujnost javnog izričaja tog političara ne bi me čudilo da se ponovi”, pojasnio je za N1 predsjedavajući Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

“Ako su svi tužitelji u ovoj zemlji imali priliku da čuju i to u dva navrata ono što je predsjedatelj Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom dužnosniku u BiH, izgovorio prvo prema ženi, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje obitelji, doma, obiteljskog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizogenije, a samo zato što radi svoj posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno” – rekao je Bakalar za N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogovine i lider SNSD-a Milorad Dodik vrijeđao je članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu-Prutina zbog činjenice da je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Nakon Dodikovih prvih uvreda na račun Vanje Bjelica – Prutina uslijedile su mnogobrojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija kao i opozicionih političara iz Republike Srpske.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara kakve to veze ima s njenim kompetencijama, Dodik je rekao:

“Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova” koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanju određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, najoštrije su osudile napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.


(SB)

Slični članci

Close