BiHVijesti

BORENOVIĆ PROTIV RADIKALNIH MJERA: “Znate li šta će se RS-u desiti nakon UVOĐENJA varednog stanja i policijskog časa…”

Partija demokratskog progresa se protivi zatvaranju ili dodatnom ograničenju rada poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, jer se pokazalo da ta radikalna mjera ne smanjuje u značajnijoj mjeri opasnost od virusa korona, a da ostavlja pogubne posljedice po ekonomiju zemlje, privredne subjekte i životni standard većine ljudi.

PDP se protivi novom eventualnom uvođenju vanrednog stanja, uvođenju policijskog časa i svim drugim administrativnim mjerama za koje niti jedan stručnjak nije precizno dokazao da imaju uticaj na eliminaciju virusa korona.

Od početka epidemije, vlast je kažnjavala većinu građana koji poštuju zdravstvene i epidemiološke mjere, a na uštrb onih koji te mjere nisu poštovali. Zbog toga pozivamo sve nadležne institucije i kontrolne organe da pojačaju kontrolu onih koji ne poštuju mjere, umjesto što strožijim i drastičnijim mjerama stvaraju ambijent pojačane nervoze i nesigurnosti u društvu, otežavaju ionako tešku privrednu situaciju, te stvaraju dodatne prepreke za liječenje drugih bolesti.

PDP smatra da u borbi protiv virusa korona treba poštovati mjere odgovarajuće fizičke distance, ograničenja broja kontakata, smanjenog prisustva na javnim skupovima, korišćenje odgovarajuće zaštitne opreme i redovne dezinfekcije, kao i održavanja lične higijene, što i jesu osnovne preporuke zdravstvenih institucija.

Posebno je zabrinjavajuće što organi Bosne i Hercegovine najavljuju uvođenje mjera koje ograničavaju slobode i prava građana u Republici Srpskoj, limitiraju privrednu aktivnost i obesmišljavaju političku i pravnu autonomiju Republike Srpske, što u prvom redu čini član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čije ovo nisu ni nadležnosti, niti on ima bilo kakve veze sa zdravstvenom strukom.

(SB)

Slični članci

Close