BiHVijesti

BORENOVIĆ DEMOLIRAO DODIKA: “Uopšte mi nije jasno čemu ovolika nervoza u izjavama…”

Zahvaljujući Dodikovim inicijativama, OHR je jačao svoju poziciju, a zbog njegovih politika Republika Srpska je nikada slabija, dok institucije BiH jačaju, kazao je Borenović odgovarajući na današnje prozivke Milorada Dodika i njegovu izjavu da će dokument koji je poslao Vučiću, proslijediti i njemu.

“Mogli su svi to da uvide, pa i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je sumnjičav prema radu Narodne skupštine, ali nije sumnjičav prema radu britanske obavještajne službe, koja je u funkciji promocije takvih kao što je on. Ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade u vezi sa statusom Republike Srpske i antidejtonskim ponašanjem visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda je dokument koji je dostavljen Vučiću”, rekao je Dodik.

On je rekao da će taj dokument dostaviti i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.

“Uopšte mi nije jasno čemu ovolika nervoza u izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a vezano za njegove inicijative”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da su njegovi i stavovi PDP-a po pitanju OHR-a jasni i oduvijek isti, a to je da su visoki predstavnici nanijeli ogromnu štetu Republici Srpskoj i da je ta institucija nepotrebna, ali i da Dodik najbolje zna zašto su oni još u BiH.

“On ne može iskreno govoriti protiv OHR-a i visokih predstavnika kada je među njima imao i bliske lične prijatelje. Sjetimo se samo najcrnjeg perioda po Republiku Srpsku, ere Pedija Ešdauna i njegovog zamjenika Grejma Deja, glavnog egzekutora srpskih funkcionera prvenstveno iz SDS-a i PDP-a, koji je bio Dodikov lični prijatelj i poslovni partner, a karijeru u BiH je završio kao savjetnik tadašnjeg premijera Srpske Milorada Dodika”, ističe Borenović, piše TVBN.

On kaže da je zahvaljujući Dodikovim inicijativama OHR jačao svoju poziciju, a zbog njegovih politika Republika Srpska je nikada slabija, dok institucije BiH jačaju.

“Sumnja u Dodikove velike priče je sasvim opravdana. U prethodnih desetak godina najavljivao je desetine referenduma, uglavnom u predizbornom periodu, donosili su se mnogi zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koje je prvi on i njegov SNSD kršio, dogovore parlamentarnih stranaka iz Srpske je mijenjao na putu do Sarajeva i niko više ne može imati bilo kakvo povjerenje u njegove inicijative”, kaže Borenović.

On dodaje da, umjesto referenduma o pravosudnim institucijama BiH, imamo situaciju da je, uprkos dogovoru stranaka iz Republike Srpske, SNSD izglasao zaključak da se sudije Ustavnog suda koji bi zamijenili strane sudije, umjesto u NSRS biraju u Predsjedništvu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je klasičan prijenos nadležnosti i jačanje bh. institucija.

“S druge strane, pravosuđe Republike Srpske je oslabljeno korupcijom i političkim uticajima, ekonomija je na koljenima, afere se nižu jedna za drugom, narod kupuje kartu u jednom pravcu ka Sloveniji ili Njemačkoj, a OHR simptomatično u njegovim inicijativama nalazi izgovor za ostanak ovdje. E, tu su nas dovele velike priče Milorada Dodika i svaki dan njegove vladavine je nova prilika za urušavanje Republike Srpske”, zaključuje Borenović.

(SB)

Slični članci

Close