BiH

HAOS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Muderis Halilović teško optužio Vojina Mijatovića, njegov savjetnik Fadil Mandal – oštro uzvratio…

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je Muderis Nezim Halilović optužio zamjenika premijera Federacije BiH i ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića.

Nezim Halilović kritizirao je Vojina Mijatovića, optužujući ga da skreće fokus sa činjenice kako su na Sarajevo Film Festivalu promovirani Draža Mihailović i njegova četnička struktura. Halilovića smeta što Mijatović spominje i Handžar diviziju.

“I nije čudo što Vojin Mijatović, lukavo, zamaskirano – kako to rade opasne službe, pa tako i BIA, skreće fokus sa činjenice da su na Sarajevo Film Festivalu promovisani Draža Mihailović i njegova četnička struktura. Ne tvrdim da je ovo oko dešavanja produkt BIA-e, ali Vojin jeste. Dakle, on se bavi direktorom Festivala, stavljajući akcenat na njegovo ime. Vojin opet Bošnjacima implicira fašizam, kao da narod kritikuje organizatore Festivala samo zato što je direktor Jovan.

Čak i da su neki zbog tog imena vrijeđali – što osuđujem – sada to nije bitno. Nametnuti ministar ne govori o činjenici da je taj direktor ili neko od organizatora, dozvolio da četnici slavodobitno i kao humanisti uđu u Sarajevo, a nakon što nisu uspjeli 2. maja 1992. godine pa ni svih dana opsade. Nisko. Srećom, Bošnjaci imaju snažne strukture koje ovu operaciju vide i mogu je osujetiti. Po Vojinu, ali i onom bivšem novinaru koji je više tekstova napisao protiv branitelja Republike Bosne i Hercegovine nego protiv agresora, centar afere nije film „Heroji Halijarda“, nego tamo neki sporedni komentari o nečijem imenu. Vidite li akciju prebacivanja pažnje sa filma na neke minorne komentare na društvenim mrežama? Očigledno je to. Vidimo to. Nećete uspjeti inša-Allah.

Vojin je patetisao spominjući Handžar diviziju. Tvrdi da potomcima njenih članova smeta njegova ekavica. Sladunjava podvala, nije baš lahko izbjeći je. Ne smeta nikome ekavica, mi smo to dokazali, bezbroj puta u 600 i više godina islama u našoj, našoj Bosni (i Hercegovini). Ne smeta nam, bili naši preci u Handžar diviziji ili ne. Nama smeta ono što se kaže, pa bilo rečeno bilo kojim izgovorom. Kada smo već kod potomaka, treba reći da je Vojin direktni potomak Dobrivoja Mijatovića koji je gradio entitet za jedan narod – srpski. Vojinov otac Dobrivoje je devedesetih imao istu značku kao i Draža – kokardu. Vjerovatno i zbog ovoga nametnuti ministar ne spominje suludost promocije filma o onima koji su imali iste oznake kao njegov otac. I Vojinov prvi politički izbor je nosio Mladićeva obilježja – Saša Grbić. To je onaj što je uništo probosanski blok u RS-u. Mi, koji smo branili domovinu Bosnu i Hercegovinu, te hiljade šehida i palih boraca, osujetili smo tada i Radovana i Dobrivoja. Tako ćemo i Vojina i Sašu.

Potresna su saopštenja iz Srbije. Govore da su organizatorima slali materijale. Čak i da su se nadležnim sa SFF-a dopali pa su priželjkivali da pomognu završetak filma, a što bi vodilo ka razmatranju njegovog prikazivanja. Može biti da to nije istina. Ako nije, ostaje činjenica da je SFF dao slobodan prolaz kompaniji koja producira pročetničke filmove, ali i filmadžijama koji su poznati po afirmiranju ovih zločinačkih ideologija i njihovih vojnih izdanaka. Ako su tačni navodi iz Srbije, oštro treba kazniti takve izdajnike u Sarajevu.

Ova djelovanja imaju i svoju političku organizacionu jedinicu. I Naša stranka obrće stvari. Kažu da su glasovi pobune protiv afirmacije četništva na SFF-u „organizovani napad“. To je ona stranka čije članove, izuzev nekolicine izuzetaka, nećete vidjeti na obilježavanjima godišnjica tragedija ili časnih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kada im nisu bitna podsjećanja na agresorske masakre i zlodjela, zar da im bude bitno što nas vrijeđa „kultura“ iz Srbije kojoj oni izražavaju dobrodošlicu u Sarajevo”, zaključuje na kraju Halilović.

BRZI ODGOVOR MANDALA

Nedugo nakon toga uslijedio je odgovor Fadila Mandala, savjetnika u kabinetu federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića.

-Muderis ne ostavlja fildžan viška, on bi najrađe fildžan državicu

Kad Nezim Halilović Muderis, ostrašćeni vjerski službenik, samozvani politkomesar i bivši ratni komandant, nekog napada, onda je to najbolji signal da je taj neko na pravom putu.

I baš zbog toga ni Vojin (Mijatović), ni Senad (Hadžifejzović i Pećanin) ni svi mi sa sunčane strane ulice ne smijemo posustati niti odustati.

Muderis je bio i ostao islamski radikal. Pripada strukturi kosovca i visokog obavještajnog oficira nekadašnje JNA, Fikreta Muslimovića. Strukturi koja je, po političkoj direktivi SDA, u jeku odbrane BiH od agresije nasljednika i potomaka četničke ideologije, provela proces islamizacije Armije BiH i tako nepopravljivo okrnjila njen izvorni multietnički, sekularni i građanski karakter.

To je ista ona struktura unutar SDA koja je sve činila i čini da Bošnjacima ogadi ideju multietničke, sekularne BiH.

Takvi kao Muderis, nažalost, ne ostavljaju fildžan viška. Oni žele samo jedan fildžan – muslimansku fildžan državicu.

Zato im smeta Vojin, zato udaraju na Srđana, njima je sumnjiv i jedan Ivo Komšić, Nikšić za njih nije dovoljno Bošnjak i musliman, nisu voljeli jednog Marka Vešovića, Zdravka Grebu, niti legendarnog Jovana Divjaka, s podozrenjem su gledali na Stjepana Šibera, javno razapinju Nijaza Skenderagića, uglednog antifašistu i političkog prvoborca protiv balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegovog plana podjele i uništenja BiH.

Ali, kako kaže ona pjesma, uzalud vam trud svirači. Bit će Bosne, bit će Hercegovine, bit će države BiH, ali ne po vašem nakaradnom kroju i saffovima.

Ma koliko od toga zaziru radikalni islamista Muderis i njegov pokrovitelj Fikret Muslimović, bivši najbliži saradnik i vječiti savjetnik Alije, a danas možda i stvarni šef Bakira Izetbegovića.

A što se tiče SFF-a, svi u Sarajevu znaju da je to projekat Mira Purivatre i njegove supruge, sestre Srbije Izetbegović, Izete Građević, koji i dalje iz sjene upravljaju svime i svima, ali ih propagandna mašina SDA uopće ne spominje, kao ni njegovu odgovornost za nepotreban i štetan propust sa trajlerom pročetničkog filma na SFF-u.

Bitne su budžetske pare i biznis i, naravno, rahatluk u poziciji sive eminencije i profitabilnog vlasnika.

Umjesto njih, rafale i gelere od bombi koje bacaju sdaovci, njihovi mediji i botovi, kupe i primaju trojkaši u Sarajevu, čije nemušto i zbunjeno reagiranje samo otvara prostor za nove šovinističke i politikantske kanonade, poručio je Mandal.

Povezano

Back to top button