BiHVijesti

BEĆKOVIĆ U ZANOSU VELIKOSRPSKOG LUDILA: “Gradski park u Bijeljini je novi Kalemegdan – hram časti srpskog naroda”

Književnik Matija Bećković istakao je da je Gradski park u Bijeljini novi Kalemegdan, koji je hram časti srpskog naroda.

– Želim da i ovaj gradski park u Bijeljini bude takav hram u Bijeljini. Dugo je čekao, ali je slavno započeo – naglasio je Bećković.

On je poželio da se “četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Јovanu Dučiću, čije su biste danas otkrivene u Gradskom parku u Bijeljini, pridruže svi drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini”.

– Kao što je, poslije kosovskog pogroma, monahinja Јefimija iz ropstva zamolila cara Lazara da izvesti Đorđa, pokrene Dimitrija, ubedi Teodora, uzme Merkurija i Prokopija i 40 mučenika da dođu u pomoć gde god da su, tako se i mi danas obraćamo njima u ništa manjim kosovskim nevoljama i dozivamo u pomoć i njih i Svetog Pantelejmona i Svetog Savu i Karađorđa i Njegoša i đakona Avakuma, i Petra Kočića i Zimonjića i Teslu i Crnjanskog i milione mučenika da nas ne ostave i dođu u pomoć našu gde god da su – rekao je Bećković u obraćanju u Gradskom parku u Bijeljini.

U Gradskom parku u Bijeljini danas su otkrivene biste Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Јovanu Dučiću.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na ceremoniji otkrivanja bisti da će njihovim otkrivanjem park biti predat građanima, kao ekološka oaza i oaza mira.

Otkrivanju bisti prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, akademik Matija Bećkovi i manji broj zvanica.

Bijeljina danas proslavlja krsnu slavu grada Svetog Pantelejmona, javlja RTRS.

Slični članci

Close