BiHVijesti

Bakir Izetbegović: Iznenađen sam

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da je iznenađen glasanjem Kluba hrvatskog naroda za to da na sjednicu ovog doma bude uvršten prijedlog delegata Kluba srpskog naroda Dušanke Majkić da se razmatra informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

Isiičući da je začuđen odnosom HDZ-a prema ovoj tački koju je Dom naroda na dnevni red uvrstio na prijedlog Majkićeve, Izetbegović je istakao da je na nedavnom sastanku dogovorena relaksacija odnosa.

“Čović kaže da ja ne držim riječ, a onda uradi ovako nešto”, rekao je Izetbegović, navodeći da ne stoje kvalifikacije koje su iznesene na račun ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

Izetbegović smatra da se ponekad u Parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju predstavnici Hrvata, suprotstavljaju onome što je bazični demokratski princip – volji većine – kada nije riječ o vitalnim nacionalnim interesima.

“Recimo, zaštite se lobiji koji drže kladionice u BiH bez obrazloženja, zaustavi se formiranje vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ dvije godine, gotovo godinu dana nepopunjen Ustavni sud FBiH. Imamo tu faktički ucjenu manjine u parlamentu u odnosu na većinu”, rekao je Izetbegović, napominjući da postoje ”različite frustracije i nezadovoljstva zbog čega treba sjesti i razgovarati”.

Kada je riječ o popuni Ustavnog suda, Izetbegović, koji je i predsjednik SDA, naveo je da “nema rješenje u džepu” za ono što očekuju lider HDZ-a Dragan Čović i međunarodna zajednica, zato što je to neka vrsta “rješavanja političke i pravne kvadrature kruga”, jer treba istovremeno uskladiti odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda koji su u koliziji i na dva različita principa – građanski i etnički.

U vezi sa reformom pravosuđa, Izetbegović kaže da se zalaže za profesionalno, kompetentno i nezavisno sudstvo koje nije pod uticajem političara i ne dijeli ljude po tome kako se zovu i kojoj vjeri pripadaju.

“Sada to nije slučaj jer su naročito Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savjet BiH pod političkim uticajem. Valja pogledati izvještaj Rajnharda Pribea i naći rješenja kao što su neka koja imamo u okruženju ili širom Evrope”, smatra Izetbegović.

On je izrazio nadu da je realno da BiH naredne godine dobije kandidatski status ako se bude produktivno radilo.

“Ako jedan vuče, a dvojica koče teško da ćemo imati za pet godina kandidatski status. Ako bismo u Domu naroda radili kako to činimo danas, bilo bi realno da u 2021. godini postignemo ono što se traži od nas od EU. Od osam prioriteta smo uradili četiri. Ipak, krećemo se”, ocijenio je Izetbegović.

On nije želio da komentariše odluku Centralne izborne komisije BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, na prijedlog delegata Dušanke Majkić, uvrstio u dnevni red sjednice informaciju o ”nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković”.

Obrazlažući svoj zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red Majkićeva je rekla da Turkovićeva od imenovanja na ovu funkciju povlači neobjašnjive poteze. “Često njene izjave izlaze van Ustava i zakona i proizvode štetu koju je teško sanirati”, istakla je Majkićeva i dodala da Turkovićeva ne poštuje ni zaključke Predsjedništva, ni Parlamentarne skupštine BiH.

(N1)

Slični članci

Close