VijestiBiH

Aljoša Čampara se oglasio i “uzburkao duhove”, nije se libio reći: “Trebaju biti Bošnjaci petero od devet sudija Ustavnog suda BiH”

Aljoša Čampara, delegat u federalnom domu naroda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost emisije “Špica” na TVSA gdje je iznio svoje stavove o ključnim pitanjima vezanim za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Osvrćući se na zakon o Ustavnom sudu BiH, Čampara je najavio da će biti još prijedloga, ne samo onaj SNSD-ov.

Naglasio je važnost usvajanja seta zakona na državnom nivou do marta, kada će Evropsko vijeće donijeti odluku o eventualnom pokretanju pregovora o priključenju EU.

U svom gostovanju, Čampara je istakao da BiH ne smije propustiti priliku za jačanje ekonomije i otvaranje investicija koje bi donijelo članstvo u EU te da bi odbijanje tog puta pokazalo ko podržava napredak zemlje, a ko stagnaciju.

Također je naglasio potrebu za usvajanjem zakona koji bi omogućili pokretanje pregovora s EU.

Međutim, Čampara je također istakao da postoje političke stranke koje postavljaju dodatne zahtjeve, poput promjena u Izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa, što stvara nesuglasice među vladajućim strankama na državnom nivou.

Posebno je istakao zahtjev HDZ-a BiH za promjenom načina izbora člana Predsjedništva BiH. Čampara je naglasio da nijedno rješenje nije prihvatljivo bez rješavanja pitanja “Sejdić – Finci” i drugih presuda međunarodnih sudova za ljudska prava.

Osvrćući se na zakon o Ustavnom sudu BiH, Čampara je najavio da će biti još prijedloga, ne samo onaj SNSD-ov.

“Smatram da trebamo donijeti zakon na način da prema popisu iz 2013. godine, gdje je preko 52 posto Bošnjaka, od devet sudija Ustavnog suda BiH, najmanje petorica trebaju biti Bošnjaci, bez etničkog i entitetskog veta i da se odluke donose većinom”, poručio je Čampara.

Podsjetimo, predstavnici Trojke, HDZ-a i SNSD-a održali su sastanak povodom gorućih političkih tema, a nakon sastanka je organizovana konferencija za novinare.

U zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sastanak su došli lideri SNSD-a, HDZ-a, SDP-a, Naše stranke i NiP-a – Milorad Dodika, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković.

Osim njih, iz Naše stranke je tu bio i Predrag Kojović, koji je u prethodnim danima pokazao najčvršći stav prema razgovoru/dogovoru iz Laktaša.

Sa liderom NiP-a, ovaj put je stigao i Aljoša Čampara, koji je nedavno u uživo programu izjavio želju da vodi pregovore o Izbornom zakonu BiH.

Čović i Dodik su svakako nametnuli i teme koje su njima važne, a to su političke izmjene Izbornog zakona i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Povezano

Back to top button