SvijetVijesti

AKO LAŽE JANŠA, NE LAŽE BRUXELLES: Iz kabineta Charlesa Michela potvrđeno da su primili Janšin “nepostojeći” NON-PAPER o Bosni i Hercegovini!!

Danas se u medijima pojavila informacija da će premijer Janez Janša iskoristiti buduće slovenačko predsjedavanje EU koje počinje 1. jula, kako bi na dnevni red stavio svoje vizije “dovšetka raspada Jugoslavije”.

Na ove informacije reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić te pozvao ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac na sastanak.

Na sastanku je ambasadorica Bukinac naglasila je da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila te da Republika Slovenija podržava evropski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Slovenski premijer Janez Janša je putem Twittera negirao da je uputio u Bruxelles “non-paper”.

“Posljednji put sam se susreo s predsjednikom Evropskog vijeća (Chalesom Michelom) prošle godine. Teško da bih mu fizički mogao predati bilo šta u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurni portal”, naveo je Janša.

Dodao je da Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali da se ovakvim napisima pokušava spriječiti taj cilj.

No, uprkos Janšinim navodima, savjetnik za medije Charlesa Michela potvrdio za slovenački list “Delo” da je slovenački premijer Janez Janša poslao non-paper u Bruxelles.

Ovu vijest je preko zvaničnog Twitter profila prenio i portal “Istraga.ba”.

Slični članci

Close