Svijet

NOVO ZAHLAĐENJE TURSKO-AMERIČKIH ODNOSA: Nakon sto godina, Amerika će priznati genocid nad Armencima?

Američki predsjednik Joe Biden rekao je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su za Reuters izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Biden će, vjerovatno upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. aprila, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters.

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali bi značio prekid desetogodišnje prakse pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Prema saopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tokom samita NATO-a u junu.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima sa proširenim područjima saradnje, navodi se u kratkom saopćenju.

Ni u saopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru niti u saopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom carstvu kao genocid.

Ipak, izvori upozoravaju da će se Biden, zbog važnosti bilateralnih odnosa s Turskom, možda u posljednjem trenutku predomisliti. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je rekla novinarima da će Bijela kuća vjerovatno “više reći” o tom pitanju u subotu, ali nije htjela to pojasniti.

Prije godinu dana, Biden je kao predsjednički kandidat sudjelovao na komemoraciji za više od milion ubijenih Armenaca u Osmanskom carstvu, a tada je kazao da će podržati napore za priznanjem genocida.

“Danas se sjećamo zvjerstava s kojima se suočio armenski narod u Metz Yeghernu, sjećamo se genocida nad Armencima. Ako budem izabran, obvezujem se da ću podržati rezoluciju o priznavanju genocida nad Armencima te da će univerzalna ljudska prava biti glavni prioritet”, objavio je tada na Twitteru.

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da je riječ o puno manjem broju stradalih te da vlast nije sistemski ubijala Armence.

Svaki Bidenov potez koji bi priznao genocid, dodatno bi naštetio već lošim odnosima između saveznika u NATO-u, upozorio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak.

Oko 20 država službeno je priznalo genocid nad Armencima.

Republika Turska ne prihvata da se nad Armencima dogodio genocid, tj. da su osmanske vlasti nastojale iskorijeniti Armence. Turska vlada priznaje da su tokom Prvog svjetskog rata mnogi Armenci poginuli, ali smatraju da je brojka prenapuhana, da su stradali i Turci te da je sukob rezultat međuetničkog nasilja.

(SB)

Slični članci

Close