Svijet

Nova napetost na Kavkazu, Armenija traži od Putina da reagira…

Armenija je pozvala regionalnog suparnika Azerbejdžan da pusti sve ratne zarobljenike pet mjeseci nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah.

“Ovaj problem nije riješen”, rekao je premijer Armenije Nikol Pašinjan na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u srijedu u Moskvi i dodao da Armenija, “nažalost, još uvijek ima zarobljenike u Azerbejdžanu”, navodi dpa a prenosi Hina.

Osim toga, istaknuo je da je razmjena zarobljenih vojnika i civila dogovorena sporazumom između dviju zemalja prošlog novembra, uz posredovanje Rusije.

Borci koji nisu obuhvaćeni sporazumom

Iz Azerbejdžana su izjavili da su pušteni svi zarobljenici u skladu sa sporazumom, ali su iz njihovog Ministarstva vanjskih poslova također rekli da “borci koje je Armenija poslala na teritorije Azerbejdžana” nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah nisu obuhvaćeni sporazumom.

Azerbejdžan je u kratkom sukobu između 27. septembra i 9. novembra prošle godine u Nagorno-Karabahu vratio velike dijelove teritorija koje je izgubio početkom 90-ih.

U tom je sukobu poginulo više od 6.000 ljudi. Armenija Rusiju smatra svom silom zaštitnicom, dok je Azerbejdžan podržala Turska.

Slični članci

Close