Svijet

Farmaceutske kompanije bijesne zbog OVE BIDENOVE ODLUKE!

Farmaceutske kompanije poručile su u četvrtak da bi podrška američkog predsjednika ukidanju patenta na vakcine protiv covida-19 mogla poremetiti krhki opskrbni lanac te da bi, umjesto toga, bogate zemlje trebale velikodušnije podijeliti vakcine sa zemljama u razvoju.

Joe Biden je u srijedu podržao ukidanje patenata na vakcine protiv covida-19, što je izazvalo bijes farmaceutskih kompanija.

Ako Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prihvati taj prijedlog pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora izumitelja da istisnu pouzdane dobavljače, poručila je saopćenjem Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

“Čuo sam da su mnogi (proizvođači vakcina) govorili da su ‘naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'”, kazao je za Reuters generalni direktor IFPMA-e Thomas Cueni.

Upozorio je na mogući haos ako se dopusti “neprikladnim tvrtkama” da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine također su kritikovale Bidenovu izjavu.

“Patenti nisu ograničavajući faktor za proizvodnju ili opskrbu našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i opskrbu dozama vakcina u kratkom i srednjem roku”, poručio je njemački BioNTech, koji je zajedno s Pfizerom proizveo vakcinu, a planira dostaviti do 3 milijarde doza vakcina ove godine.

BioNTech navodi da je razvijao više od desetljeće postupak proizvodnje vakcina te da njegovo repliciranje zahtijeva, između ostalog, iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.

CureVac, druga njemačka kompanija koja planira predstaviti rezultate testiranja svoje mRNA vakcine ovoga mjeseca, poručila je da patenti nisu krivi za nedovoljno brzu opskrbu.

“Budući da se mRNA tehnologija pojavila kao ključna tehnologija u borbi protiv covida-19, svijetu su sada potrebne iste sirovine u nedokučivim količinama. Najveći je problem kako to koordinirati”, rekla je portparolka kompanije.

Direktor IFPMA-e Cueni navodi da su prepreka dostavi vakcina trgovinske barijere, pogotovo američki Zakon o obrambenoj proizvodnji (DPA).

Riječ je o zakonu po kojemu se daje prioritet nabavama povezanima s obrambenom sferom, ali se često primjenjuje u krizama, poput prirodnih katastrofa.

Cueni smatra da bi bogate zemlje trebale donirati vakcine zemljama u razvoju, umjesto vakcinisanja mladih i zdravih u vlastitim zemljama.

Moderna je pak istaknula da ukidanje prava na intelektualno vlasništvo neće pomoći povećanju proizvodnje njenih vakcina u 2021. i 2022.

Prošle je godine ta američka farmaceutska kompanija kazala da neće provoditi svoje pravo na intelektualno vlasništvo.

Talijanska ReiTherra, čija je eksperimentalna vakcina u posljednjoj fazi testiranja, također je bila kritična prema ukidanju patenta.

“Postoji znanje koji vlasnik mora prenijeti”, rekao je direktor ReiThere za tehnologiju Stefano Colloca.

Za razliku od farmaceutskih kompanija, savez GAVI, koji s WHO-om vodi program raspodjele vakcina COVAX, pozdravio je Bidenovu podršku ukidanju patenta.

(SB)

Slični članci

Close