NogometSport

Žestoka poruka hrvatskog novinara: ‘Ne svojatajte susjednu zemlju, Herceg-Bosna pripada državi Bosni i Hercegovini’

Njemački golman Manuel Neuer izazvao je bijes javnosti kada je prije nekoliko dana na odmoru u Hrvatskoj pjevao pjesmu ‘Lijepa li si’ od kontroverznog pjevača Marka Perkoića, poznatijeg kao Thompson.

Njegov potez sada je prokomentarisao novinar bh. porijekla, Danijel Majić, porijeklom iz Tomislavgrada.

On trenutno živi u Frankfurtu, a u razgovoru za Deutschlandfunk Kultur osvrnuo se na potez Neuera i pjesmu koju je pjevao.

“Problem s pjesmom koju je golman njemačke reprezentacije Manuel Neuer pjevao tokom odmora u Hrvatskoj prije svega je pjevač koji ju je napisao. Marko Perković, zvan Thompson, najuspješniji je muzičar u Hrvatskoj – i po mom mišljenju fašist. Pjesma o kojoj se sada radi, a koja možda malo govori o hrvatskom društvu, je ono što neki nazivaju neslužbenom državnom himnom”, kaže Majić i dodaje:

“To je kičasta i domoljubna pjesma koja pjeva o ljepotama Hrvatske. Nacionalizam dolazi u trenutku kada se u pjesmi spominje Herceg-Bosna. Taj dio zemlje nije u Republici Hrvatskoj, nego u državi Bosni i Hercegovini. Svi razumiju o čemu se radi kada se svojata dio susjedne zemlje – jer to odgovara Thompsonovoj nacionalističkoj agendi. Većina u Hrvatskoj misli da bi taj dio zapravo trebao pripadati i Hrvatskoj“, ističe Majić.

On dodaje da Manuel Neuer treba biti svjestan svojih postupaka.

“Ne znam koliko je kriv Manuel Neuer, ali odrastao je čovjek i trebao bi biti pametan. Kao fudbaler je već mogao primijeti da je Thompson neko vrijeme kontroverzan. Kada je Hrvatska ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. pisalo se o tome koliko je hrvatska reprezentacija povezana s fašističkom rock zvijezdom”, istakao je Majić.

(Sport1.oslobodjenje.ba)

Slični članci

Close