Sport

SKANDAL U ŠPANIJI: Podigla se velika prašina nakon utakmice protiv Kosova, pogledajte kakvo su poniženje doživjeli gosti

Prijenos utakmice između Španije i Kosova, u kojem je španska televizija odlučila da isključi ton prilikom intoniranja himne gostiju, kao i da skraćenicu imena napiše malim slovom, izazvala je burne reakcije u Kataloniji koja se bori za otcjepljenje od Španije.

Miriam Nogueras, članica “Zajedno za Kataloniju”, stranke oformljene 2020. sa željom da ujedini sve koji su za nezavisnost te španske pokrajine, kada je vidjela šta je španska televizija uradila tokom prijenosa, riješila je da reaguje.

– Imajući u vidu pristrasan prijenos ove utakmice, “Zajedno za Kataloniju” započinje peticiju čiji je cilj da se direktor javnog medijskog servisa Španije pozove da svjedoči pred Kongresom – napisala je ona na društvenim mrežama

Ona je potom poslala poruku i vlastima u Španiji.

https://boljabosna.com/wp-content/uploads/2021/04/Skracenica_za_Kosovo_malim_slovima_296x940.jpg

– Bilo da se španskoj Vladi to sviđa ili ne, Kosovo je slobodna i nezavisna država i mora da bude tretirana kao takva – rekla je ona.

Sve je počelo poslije prvobitnog španskog opisa da će igrati protiv “ekipe sa teritorije Kosova”, nakon čega su iz Prištine zaprijetili odustajanjem od utakmice.

Nastavilo se tokom samog meča kada je pripadnik obezbjeđenja oduzeo zastavu Kosova jednom od članova delegacije koji je pokušao provokaciju.

Inače, Španija je dobila utakmicu rezultatom 3:1.

(SB)

Slični članci

Close