Regija

SRBIJA RAZOČARANA REZULTATIMA IZBORA U ALBANIJI: “Od Rame ne trebamo očekivati ništa dobro, on zagovara veliku Albaniju”!

Vladajuća Socijalistička partija Edija Rame pobijedila je na parlamentarnim izborima u Albaniji a mediji u Srbiji pišu kako će pobjeda Rame imati velike reperkusije i po Srbiju, “tim prije jer je Rama poznat kao zagovornik “velike Albanije” i otimanja Kosova od Srbije”

Albanci su na izborima odlučivali da li će dati povjerenje opciji Edija Rame premijera u posljednja dva mandata ili lideru opozicije Juljzimu Baši.

Opozicija je bila proglasila pobjedu, ali prvi rezultati koje je u ponedjeljak objavila Glavna izborna komisija (CEC) pokazuju da Socijalistička stranka osvaja oko 50 posto glasova.

Pobjeda Edija Rame na parlamentarnim izborimau Albaniji imaće velike reperkusije i po Srbiju jer je Rama poznat kao zagovornik “velike Albanije” i otimanja Kosova Srbiji, pišu medji u susjednoj Srbiji, podsjećajući da se Rama zalaže za zajedničku spoljnu i sigurnosnu politiku Albanije i Kosova, kao i za izbor jednog predsjednika.

– Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne sigurnosne politike – rekao je svojevremeno Rama, prenose mediji u Srbiji.

On, ipak, priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizira..

Mediji u Srbiji pišiu da Rama smatra i da su Kosovo i Albanija danas dvije formalno odvojene administrativne realnosti, ali da su dio zajedničkog istorijskog narativa, ujedinjenog nacionalnog osjećanja i neodvojivog političkog interesa.

Mediji u Srbiji pišđu da je Rama jedan od glavnih protagonista “non paper” dokumenta, koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši. On je jedini priznao da je “vidio mapu koja predviđa promjene granica na Balkanu”.

S druge strane, Edi Rama se zalaže za “mini Šengen”, ali to istovremeno vidi kao priliku za, kako je rekao, “uklanjanje granica između Albanije i Kosova”.

Rama tvrdi da je ideja o “regionalnom Šengenu” potekla od bivšeg albanskog premijera Fatosa Nanoa, kao i da je on prvi progurao tu ideju među liderima država članica “mini Šengena”.

(SB)

Slični članci

Close