Regija

JELICA MINIĆ: “Postoji dokument opasniji i od ‘non papera’, to nije probni balon”

“U oktobru 2019. Less je na Cambridge-u održao predavanje koje je u stvari predstavljalo opširnu elaboraciju ideja koje su se pojavile u Janšinom “non paper-u”. Taj dokument treba da nas mnogo više zabrine jer ukazuje da takozvani Janšin “non paper” nije puka igra, improvizacija, probni balon već da je to mnogo ozbiljniji koncept u kome učestvuju vrlo važni spoljni akteri”, navodi Minić.

Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji, smatra da postoji jedan dokument koji je mnogo opasniji i od nedavno objavljenog Janšinog “non papera”.

Ona za Radio Slobodna Evropa navodi da se radi o jednom od predavanja Timothy Lessa, vodećeg istraživača Centra za geopolitiku Univeriteta u Cambridge-u koji je prethodno kao diplomata služio u našem regionu.

– U oktobru 2019. Less je na Cambridge-u održao predavanje koje je u stvari predstavljalo opširnu elaboraciju ideja koje su se pojavile u Janšinom “non paper-u”. Taj dokument treba da nas mnogo više zabrine jer ukazuje da takozvani Janšin “non paper” nije puka igra, improvizacija, probni balon već da je to mnogo ozbiljniji koncept u kome učestvuju vrlo važni spoljni akteri, navodi Minić.

Ona navodi da non paper veoma podsjeća na devedesete godine i na čuvenu podjelu Bosne kako su je bili zamislili Tuđman i Milošević.

– Taj “deal” između njih dvojice nikada nije javno objavljen, čak ni kao “non paper”. Znamo samo za salvete i jelovnike na kojima je to crtano i pisano. Zato pojava ovog papira zastrašujuće podsjeća na vrijeme ratovanja, na devedesete. Iza ovih novih razmišljanja o tome kako treba praviti države na Zapadnom Balkanu stoji bezobzirna kombinatorika koja uopšte ne vodi računa o građanima i o tome da je raspad Jugoslavije donio strahovito unazađivanje svih sfera života na Zapadnom Balkanu, ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, navodi Minić.

Govoreći o politici Srbije i tezama o ujedinjenju Srba u regionu, Minić kaže da je Aleksandar Vulin očigledno zadužen da bude glasnogovornik na temu odnosa sa susjedima i da on zapravo govori ono što se stvarno misli, a predsjednik države i predsjednica vlade ne bave se tako eksplicitno tom temom.

– Pogotovo predsjednik koji djeluje pomirujuće. Međutim, kada je riječ o “non paperu” treba pratiti ono što se pojavljuje po tabloidima, a i stavove nekih istoričara koji kažu da taj dokument šalje potpuno opravdanu poruku da je sasvim normalno težiti objedinjavanju svih Albanaca, svih Srba i svih Hrvata u regionu. Predsjednik Vučić je rekao da poštuje sve granice, da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine i suverenitet Republike Srpske. Ta formulacija je vrlo zanimljiva. Tako da treba biti skeptičan kada se sve te izjave slušaju. Ne samo izjave u Srbiji nego i izjave drugih aktera, kaže Minić i dodaje:

– Gospodin Rama je izjavio da je video papir, ali je rekao “no coment”. Hrvatski premijer Plenković je rekao da je papir vidio samo na slovenačkom portalu. U Briselu su svi vrlo oprezni i prilično nemušti oko tog papira, te jeste, te nije primljen. Ako nije došao diplomatskom poštom, ko ga je donio? Donio ga je neki golub, možda je Janša bio taj. U kabinetu gospodina Charlesa Michela, predsjednika Evropskog savjeta, prvo su potvrdili, a zatim porekli da su ga dobili. Sve to unosi zabunu u ovu priču koja poprima dimenzije svojevrsnog trilera.

Ona smatra da je prekrajanje granica na Balkanu opasno i za samu Evropsku uniju.

– To bi bile vrlo rizične igre. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji bili su ozbiljan rizik za Evropsku uniju i ona se nije pokazala spremnom da ih zaustavi. Uvijek su na kraju morali da dođu Amerikanci sa pokrićem NATO saveza i da zavedu red, kaže Minić.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close