Lifestyle

Uredite DOM prema pravim proporcijama: Šta kupujemo premalo, a šta preveliko?

Potrebno je “iskusno” oko kako bi se prostorija pravilno izbalansirala odnosno da bi se postigao osećaj toplog doma u kojem sve izgleda onako kako i treba.

Ukoliko nemate iskusno oko, onda se pridržavajte sledeća četiri saveta.

Šta kupujete premaleno?

Proporcija treba uvek da bude prioritet kada se radi o sledeće tri stvari:

Tepih

Veliki tepih prilično je skup, ali je činjenica da, ukoliko želite da od vaše kuće ili stana napravite ugodni kutak, onda vam je potreban i veći tepih. Na kraju, ne kupujete ga svaki dan. Za maksimalnu harmoniju, većini dnevnih boravaka potreban je tepih dimenzija 250×300 cm.

Umetnička dela

Nema ništa loše u golim zidovima, ali ukoliko želite da ih ukrasite onda to radite da dobijete izbalansiran izgled. Opšte pravilo je da slika treba da zauzima pola zida ili tri četvrtine zida na kojem se nalazi, ali majstori uređenja prostora tvrde da je magični broj, zapravo, 0.57. Primera radi, ako imate prazan zid koji je širok tri metra, tu brojku pomnožite sa 0.57 i otkrićete da vaša slika treba da ima širinu od oko 1.70 metara. To znači da bi se odlično uklopila slika dimenzija 100×150 cm ili zbirka više ramova koji zauzimaju otprilike istu veličinu (uključujući i prostor između njih).

Osvetljenje

Stone lampe trebalo bi da budu dovoljno visoke da je njihovo dno u visini očiju kada sedite. Luster iznad stola (trpezarijskog ili u dnevnom boravku) trebao bi biti dovoljno velik da izbalansira površinu ispod sebe – oko 30 cm manji od prečnika stola.

Šta kupujete preveliko?

Kauč

Oko vašeg nameštaja u dnevnom boravku trebalo bi da bude dovoljno slobodnog prostora za nesmetano hodanje. Mala prostorija zahteva mali kauč, bez obzira na to koliko žudite za onim većim. Prevelik kauč vas “tera” da ga gurate skroz do zida što znači da ne možete da ostavite prostor za kretanje između nameštaja, a što samoj prostoriji daje osećaj prozračnosti i širine.

Slični članci

Close