Lifestyle

POTOPILA JE 4 BADEMA U ČAŠU VODE I UJUTRO POJELA: Kad vidite šta joj se desilo i VI ĆETE PROBATI!

Od davnina bademi su bili vrlo cijenjeni zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.

U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo – i gorki badem (Prunus amygdalus amara).

Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17.

Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.

HOLESTEROL

Bademi smanjunju loš holesterol. Između 20 i 30 badema dnevno napravit će ravnotežu u vašem organizmu.

KOSA

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose i jačaju kosu. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovječnost.

SRCE

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s “kožom” pomaže u sprječavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja.

BORE

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena i pomaže u borbi protiv znakova starenja.

MRŠAVLJENJE

Konzumacija badema će smanjiti vašu potrebu za ugljenim hidratima. Pomaže pri normalizaciji metabolizma i doprinosi gubitku težine.

SMANJEN RIZIK OD RAKA

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog crijeva.

Tagovi

Slični članci

Close